Ministrul Digitalizării îl apără pe ION, robotul care-l consiliază pe premier: „E prima ştire care ar trebui să facă înconjurul lumii”

Premieră mondială: România este prima țară din lume care va avea un guvern consiliat de un robot. Ministrul Cercetării și Digitalizării susține că îngrijorările cu privire la această tehnologie sunt nefondate. 

01 mart. 2023, 17:15
Ministrul Digitalizării îl apără pe ION, robotul care-l consiliază pe premier: „E prima ştire care ar trebui să facă înconjurul lumii”

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării și Digitalizării, sare în apărarea tehnologiei bazată pe AI (artificial intelligence). Oficialul Guvernului Nicolae Ciucă susține că acest proiect trebuie încurajat, iar informația trebuie diseminată pe întreg mapamondul.

Consilierul guvernamental se numește „ION”.

„Nu trebuie să fim modeşti, proiectul ION este o premieră de nivel mondial, nicio altă ţară din lume, niciun alt prim-ministru din lume nu are un consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială.

Aceasta este prima ştire care ar trebui să facă înconjurul lumii şi ar trebui să plece din România. Vorbim de un guvern şi un premier viziunea şi curajul necesare de a susţine cu toată deschiderea un asemenea proiect”, a declarat ministrul.

 

Cum va funcționa ION, consilierul guvernamental digital

 

Oficialul PNL a explicat pe scurt cum va funcționa tehnologia.

„Proiectul este gândit în faze, aşa funcţionează o inteligenţă artificială. ION este în faza de învăţare, deci este foarte important pentru români să îi transmită gândurile lor, ce probleme au, ulterior, pe baza acestor date, ION le va procesa, le va sintetiza şi va putea să producă rapoarte care vor informa deciziile şi politicile publice ale Guvernulului”, a mai transmis Burduja.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a declarat că şi forma online a acestui experiment este activă, pe ION.GOV.ro.

„Este accesibilă şi din datele pe care le avem în primele ore care au trecut de când premierul a interacţionat cu consilierul său virtual au existat deja foarte multe accesări”, a spus Cărbunaru.