Ministrul Duşa şi omologul moldovean au semnat două acorduri de cooperare în domeniul militar

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, și omologul moldovean, Vitalie Marinuţă, au semnat, luni, la București, două acorduri de cooperare în domeniul militar, oficialul de la Chișinău declarând ulterior că importanța dezvoltării parteneriatelor, în special cu România, crește după Summit-ul de la Vilnius.

02 dec. 2013, 09:54
Ministrul Duşa şi omologul moldovean au semnat două acorduri de cooperare în domeniul militar

Duşa şi Marinuță au semnat Acordul între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării Naţionale din R. Moldova privind protecţia informaţiilor clasificate în domeniul militar şi Protocolul între cele două ministere privind colaborarea în domeniul învăţământului militar.

„Au fost semnate două acte de importanță primordială pentru Ministerul Apărării al R. Moldova, care vor permite o colaborare mai bună și a schimba unele acte care vor da posibilitatea ca R. Moldova să facă un pas mai rapid în procesul de cooperare su structurile nord-atlantice și ca armata moldoveană să fie una mai modernă, mai bună (…) Sunt convins să avem toate capacitățile să folosim la maximum posibilitățile pe care ni le oferă după parafarea acordului și să demonstrăm scepticilor că asocierea sau integrarea în Uniunea Europeană va aduce numai beneficii Republicii Moldova, pe toate dimensiunile, inclusiv cea militară”, a menționat, la eveniment, ministrul moldovean.

VEZI ŞI Victor Ponta: Sunt foarte bucuros că Republica Moldova a făcut un pas decisiv către Europa

Marinuţă a subliniat că există relațiile moldo-române în domeniul militar sunt „în ascensiune”.

Pe de altă parte, el i-a mulțumit lui Mircea Dușa pentru invitația de a participa la „ceremonialele desfășurate cu prilejul Zilei Independenței României” și le-a transmis românilor, cu ocazia Zilei Naționale, „sănătate, voie bună și îndeplinirea tuturor dezideratelor”.

Ministrul Duşa a amintit, la rândul său, că instituțiile statului au salutat faptul că Moldova a parafat documentele privind pregătirea parcursului pentru aderarea la UE.

„De altfel, România a desfășurat o activitate diplomatică serioasă în perioada premergătoare, a fost un susținător deosebit al pregătirii drumului european al Republicii Moldova”, a spus acesta.

El a spus că, în 2013, militari români au fost prezenți în R. Moldova la exerciții comune de pregătire, iar militari moldoveni venit în România la diferite exerciții de pregătire.

Dușa a adăugat că echipe de experți români sunt în contact permanent cu colegii din Moldova, deplasându-se frecvent la Chișinău pentru a pregăti elaborarea documentelor în vederea pregătirii „drumului european” al Moldovei.

„La 95 de ani de la Marea Unire, românii, atunci când vorbesc despre unire, când vorbesc despre România Mare, își sărbătoresc și cu demnitate sărbătoarea națională”, aspus ministrul, referindu-se la ceremoniile prilejuite de ziua națională.

În prezența celor doi demnitari a fost dezvelit, în holul central al ministerului, două sculpturi, reprezentând bustul Regelui Ferdinand și al lui Alexandru Ioan Cuza.

Demnitarul moldovean a primit, la sosirea la sediul Ministerului Apărării, onorul din partea militarilor de la Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”.