Ministrul Economiei aruncă bomba! ”Nu s-a discutat despre o taxă pentru românii care merg în vacanță în străinătate”

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, îi liniștește pe români și spune că nu s-a discutat despre instituirea unei taxe pentru cetăţenii care aleg să îşi petreacă concediul în străinătate.

26 sept. 2023, 17:40
Ministrul Economiei aruncă bomba! ”Nu s-a discutat despre o taxă pentru românii care merg în vacanță în străinătate”
Ministrul Economiei aruncă bomba!

Ministrul Economiei aruncă bomba! Reacția ministrului a avenit la scurt timp, după ce în spațiul public a apărut informația conform căreia, patronatele din turism au propus o instituirea unei taxe pentru cetățenii români care aleg să-și petreacă concediul în străinătate.

Citește și EXCLUSIV| Cum se va aplica reducerea prețurilor în marile magazine. Ministrul Economiei a făcut anunțul mult așteptat de români

Ministrul Economiei aruncă bomba!

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, oficialul a ținut să dezmintă această informație și a dat asigurări că nu a existat vreo discuție pe un astfel de subiect.

„Aflu de la televiziunile de știri că ar exista o propunere din partea patronatelor din turism de instituire a unei taxe pentru cetățenii români care aleg să-și petreacă concediul în străinătate.

Spun public că în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului NU s-a discutat o astfel de idee și NU a fost vreodată „găsită” o astfel de soluție pentru finanțarea imaginii României în exterior pentru atragerea turiștilor străini.

Campaniile de promovare a României ca destinație turistică sunt finanțate din bugetul MEAT.

Astăzi este ultima zi de campanie pe străzile din Paris, va urma încă o campanie în Marea Britanie la BBC”, a scris Radu Oprea pe Facebook.

Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, a declarat zilele trecute că lucrează la un proiect care prevede o taxă de un euro pentru orice român care își face vacanța în străinătate.

„În România nu avem bani să ne promovăm pe destinații externe, cei care vin vin întâmplător. Am pornit de la modelul de succes al Turciei care are buget de promovare de 225 milioane de euro până în 2028, în timp ce România are anul acesta buget de 3 milioane de euro. Avem mai multe variante, una e să se plătească suplimentar o taxă modică. În Turcia se plătesc 12 euro de persoană. Noi am vrea ca aceste sume să fie deduse dintr-un impozit al agenției respective, să plătească mai puțin TVA, dar banii să aibă destinație precisă, nu să se ducă undeva unde să nu știe nimeni de ei.

Ne gândim la un euro. Încercăm să găsim o modalitate ca să fie echitabil pentru toată lumea. Ne gândim ca acești bani să fie colectați de site-uri de rezervări online, de companii aeriene. Așteptăm să treacă această furtună financiar-fiscală care e în Parlament ca apoi să venim și noi cu această propunere care să fie implementată într-un act normativ, nu vrem să afecteze bugetele turiștilor. Nu s-a purtat o discuție oficială la nivel de minister. Au fost contacte neoficiale cu Ministerul de Finanțe, al Economiei, cu colegi din țară, urmează să discutăm cu agențiile de turism care, bineînțeles că nu sunt de acord cu această măsură pe care vrem să o implementăm”, a declarat Dragoș Răducan.

Citește și Ministrul Economiei tună și fulgeră după ce Austria a umilit România: ”Economia României pierde 10 miliarde de euro pe an rămânând în afara Schengen”