Ministrul Economiei: „Lucrăm la un plan de relansare pe cinci ani. Vor fi măsuri pe termen scurt şi măsuri pentru următorii patru ani”

Virgil Popescu, ministru Economiei şi Energiei, a declarat într-un interviu pentru G4Media că IMM-urile vor avea la dispoziție un miliard de euro, sub formă de granturi nerambursabile, în viitorul pachet de relansare economică pregătit de guvern, iar companiile cu un singur angajat, care e și patron, vor putea primi câte un ajutor nerambursabil de 2.000 de euro.

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 13:45
Ministrul Economiei: „Lucrăm la un plan de relansare pe cinci ani. Vor fi măsuri pe termen scurt şi măsuri pentru următorii patru ani”

„La nivelul guvernului, lucrăm să integrăm un pachet de relansare economică pe 5 ani. Vor fi măsuri pe termen scurt, luate anul acesta, și măsuri pe viitorii patru ani.

Pe termen scurt, va exista, la Ministerul Economiei, un pachet de ajutor pentru IMM-uri cu un buget pentru granturi nerambursabile de 1 miliard de euro, fresh money. Va fi împărțit în trei proiecte:

– 550 milioane euro granturi pentru investiții, până în 200.000 de euro fiecare grant
– 350 milioane granturi de capital, tot până în 200.000 de euro, pentru companiile lovite puternic de pandemie: turism, horeca, transport auto, industria de evenimente
– 100 milioane euro, granturi până în 2.000 de euro pentru firme cu un singur salariat, care este și acționarul companiei și care nu au beneficiat de niciun ajutor în această perioadă. Sunt foarte multe în această situație

Vor fi fonduri europene cu această destinație, e un program negociat cu Comisia Europeană de Ministerul Fondurilor Europene și care va fi derulat de Ministerul Economiei.

În același pachet al guvernului mai este un proiect de 1,2 miliarde euro, program derulat de Ministerul Dezvoltării: vor fi scheme de ajutor de stat până într-un milion de euro, respectiv scheme de ajutor între 2 și 6 milioane de euro.”, a declarat Popescu, referitor la pachetul de relansare a economiei, anunţat de premierul Orban.

Ministrul a anunţat şi investiţii majore ale companiilor cu capital de stat.

„Hidroelectrica vrea să investească în parcuri eoliene offshore în Marea Neagră de 300 MW, plus parcuri onshore de 300 MW, deci e o diversificare a producției. Îmi doresc ca Hidroelectrica să producă și energie solară, are suficiente locații pe barajele pe care le deține.

Legat de investiții, Electrica și Romgaz vor să deschidă centrale de producție a energiei electrice, iar Romgaz vrea să intre în zona de petrochimie și a pus în planul de investiții o fabrică de metanol.

La Complexul Energetic Oltenia, care a primit 1,2 miliarde lei ajutor de salvare de la guvern, va apărea un nou mix energetic: vor fi unități trecute de pe cărbune pe gaz, va fi o capacitate de producție de 300 MW pe fotovoltaic, va rămâne și producția pe cărbune. Mixul cărbune – gaz – regenerabil îi va permite să-și continue activitatea și după restructurare, ne dorim un complex viabil pe termen lung.

La Complexul Energetic Hunedoara va începe procesul de reorganizare. Vom forma acolo două companii distincte. Una cu centrala de la Paroșeni și una cu centrala de la Mintia, care e dorită și va merge probabil la autoritățile locale.”, a explicat ministrul Economiei.

De asemenea, Virgil Popescu a declarat că aşteaptă concluziile Corpului de Control referitor la producţia de măşti de la Dragomireşti, înainte de a prezenta public situaţia.

„Aștept rezultatul anchetei Corpului de control. Exista un stoc de 700.000 de măști, inexplicabil de ce nu au fost puse în vânzare. Contractul dintre fabrica de la Dragomirești și Romarm a fost tergiversat. Măștile erau conforme, autorizate, aviz de la Agenția Medicamentului, deci nu stăteau din cauza asta. Vreau să fie lămurite lucrurile și voi ieși public să prezint concluziile.”, a încheiat acesta.

Citeşte şi: Violeta Alexandru: Statul va plăti 50 la sută din salariul românilor care se întorc din străinătate şi se angajează în ţară