Ministrul Educației, noi declarații despre bursele școlare. Daniel David, către olimpicii internaționali: Din premiul primit îți permiți cu siguranță să-ți dai tu o bursă de merit în fiecare lună

Primul pachet de măsuri fiscal-bugetare luat de Guvernul Bolojan a afectat inclusiv învățământul românesc, mai exact bursele elevilor. De exemplu, elevii olimpici de nivel internațional rămân fără bursele de excelență.
Alina Andrei
28 iul. 2025, 08:20
Ministrul Educației, noi declarații despre bursele școlare. Daniel David, către olimpicii internaționali: Din premiul primit îți permiți cu siguranță să-ți dai tu o bursă de merit în fiecare lună
Ministrul Educației Daniel David prezintă măsurile care afectează domeniul pe care îl gestionează

Elevii olimpici de nivel internațional „își permit să-și dea o bursă de merit în fiecare lună” din premiul unic de 1-4.000 de euro pentru medalia obținută, a comentat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, într-un mesaj video publicat pe pagina de Facebook a ministerului Educației, potrivit Edupedu.ro.

Citește și: Topul celor mai bune 20 de licee din România în 2025, după ultima medie de admitere! Bucureștiul conduce detașat, dar Colegiul „Tudor Vianu” nu mai este pe primul loc! Clasamentul surprinzător!

„În zona olimpiadelor, premiile pe care le avem rămân. Vor fi sub aspectul valorii chiar ușor crescute și cred că sunt premii rezonabile, adică la nivel internațional. Dacă obții, de exemplu, mențiune, premiul este cam de 1.000 euro, poate va fi ușor crescut, astfel încât îți permiți cu siguranță să-ți dai din acel premiu tu o bursă de merit în fiecare lună”, a spus ministrul Educației.

„Cred că premiile sunt suficiente, fiindcă până la urmă, copiii care participă la olimpiade participă voluntari, fiindcă își doresc acest lucru și mă bucur că își doresc și că participă la olimpiade”, a mai spus ministrul.

El a dat exemplul „avantajelor” pentru elevii olimpici: „Pot fi eligibili pentru burse sociale, pot fi eligibili pentru bursele clasice de merit, au avantaje la examenul național, au avantaje la înscrierea la facultate, astfel încât cred că onorăm la cât își permite acum țara performanța la olimpiade”.

Citește și: Daniel David dezvăluie cum va opri consumul și traficul de droguri în școli: „Am legătura constantă cu ministrul de Interne, pentru a avea activități coordonate”

Daniel David a anunțat, la începutul lunii iulie, reforma sistemului de burse școlare din anul școlar 2025-2026, pe fondul măsurilor de austeritate adoptate de Guvernul Bolojan care modifică printre altele și legile educației, prin care bursele de excelență și de reziliență au fost eliminate.

De asemenea, a fost redus la 15% dintr-o clasă numărul burselor de merit, indiferent de numărul elevilor cu medii peste 9.00.

Legislația actuală prevede următoarele sumele pentru elevii olimpici la nivel internațional:

Categoria I (mondială): între 6.000 și 20.000 de lei, în funcție de premiu (Art. 7 alin. 1 lit. b);
Categoria a II-a (europeană/regională): între 3.000 și 10.000 de lei (Art. 7 alin. 1 lit. c).

„Articolul 9 (1) Cuantumurile stimulentelor financiare acordate elevilor care au obținut distincții la competițiile școlare reprezintă sumele nete”.

Pentru anul școlar 2024-2025, legea educației prevede burse lunare de excelență – tip II, pentru premiile de la etapa națională, în valoare de 700 de lei.

Bursele de excelență tip I, pentru elevii olimpici de nivel internațional, au valori de la 25% din salariul minim brut (pentru mențiune), până la un salariu minim brut în plată (pentru locul I sau medalie de aur), pe lună. În prezent, salariul minim brut este de 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025.

DailyBusiness
A apărut o nouă plajă în România. Are nisip fin și atrage mii de oameni în weekenduri. Unde se află
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Felix Baumgartner, dovada supremă de iubire! Ce i-a lăsat moștenire Mihaelei Rădulescu
Fanatik.ro
În ce dosar cu miză imobiliară este implicată femeia de afaceri care a luat cina cu Ilie Bolojan. Ce a construit Francesca Kopanyi într-o zonă rezidențială
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Elena Udrea. Decizia luată împreună cu Adrian Alexandrov
Playtech.ro
Primele imagini cu Mihaela Rădulescu de la priveghiul lui Felix Baumgartner. Ce le-a cerut vedeta să facă tuturor celor care vin să își ia rămas-bun
Adevarul
Cum clocotea Capitala pe caniculă în urmǎ cu peste jumătate de secol: „Trotuarele dogoreau la 60 de grade. La ștrand, lumea se luptă pe un metru de apă”
wowbiz.ro
Oana Zăvoranu, distrusă de durere: „Plâng în hohote, urlu...”. Vedeta este în doliu, după ce și-a pierdut cel mai apropiat prieten: „Ce mă fac fără tine?!”
Evz.ro
În umbra lui Diddy: rolul nevăzut al lui Jennifer Lopez în anii scandalurilor
Prosport.ro
Cum arată acum femeia care i-a transformat definitiv viața lui Ionuț Luțu, omul în care Gigi Becali are cea mai mare încredere
kanald.ro
De la 1 septembrie 2025, persoanele coasigurate trebuie să își plătească individual contribuțiile la sănătate
Cancan.ro
Frumuşelul de la Antena 1 o desfiinţează pe fosta soţie: 'A plecat cu banii copiilor și tot aurul.' Replica femeii l-a scos din minţi
Capital.ro
Veste tristă despre Ion Iliescu. Medicii au făcut acum anunțul despre fostul președinte
StirileBZI
Noi tăieri pentru bugetari! Indemnizația de hrană se reduce semnificativ. Cine pierde cel mai mult?
stirilekanald.ro
Medicul Sînziana Lovin, găsită moartă în casă de fiica sa de 19 ani. Autoritățile iau în calcul mai multe ipoteze
Pământul se va „întuneca” pentru 6 minute: Când are loc cea mai lungă eclipsă de soare din acest secol