Ministrul Educaţiei anunţă creşterea salariilor profesorilor. De când se aplică majorarea, anunţ de ultimă oră pentru dascăli

Ministrul Educaţiei vine cu veşti bune pentru profesori. Salariile acestora urmează să crească începând din luna septembrie.

19 iul. 2022, 09:01
Ministrul Educaţiei anunţă creşterea salariilor profesorilor. De când se aplică majorarea, anunţ de ultimă oră pentru dascăli

Ministrul Educaţiei anunţă creşterea salariilor profesorilor. Acestea se vor majora cu 43 la sută. Potrivit ministrului, anul acesta au fost 5.193 de posturi de titularizare scoase la consurs.

Ministrul Educaţiei anunţă creşterea salariilor profesorilor. Veşti bune pentru dascăli

Citeşte şi Salarii profesori. Fără impozit pe venit pentru profesori, CASS la jumătate și un salariu minim brut de 5000 de lei

Sorin Cîmpeanu a anunţat că majorarea de 43 la sută este prevăzută în noua lege a educaţiei. Această creştere salarială se va aplica începând cu luna septembrie.

„Imediat după aprobarea Legii Educației, urmează construcția bugetului, în buget o să avem creșterea salarizării din septembrie 2023. Trebuie schimbat radical tot, inclusiv salarizarea. Deci creșterea de 43% e prevăzută în Legea Educației.

Un profesor stagiar în primul an după terminarea facultății, când are suportul unui profesor mentor, când are norma redusă, chiar dacă e norma redusă, va avea salariul egal cu salariul mediu pe economia națională. Salariul mediul pe economia națională va fi salariul cu care fiecare profesor începe.

Acum salariul mediu în învățământ e de 6.500 lei brut, creșterea de 43% înseamnă 9.300 de lei. Toate salariile cresc proporțional că altfel dezechilibrezi salariile, deci toate salariile urmează să crească”, a explicat Cîmpeanu, potrivit B1Tv. 

Ministrul a anunţat că anul viitor vor fi peste 20.000 – 25.000 de posturi de titularizare scoase la concurs, deoarece vor fi disponibile şi acele locuri care nu au normă întreagă.

„Tocmai ce am încheiat examenul de titularizare, am avut 5.193 de posturi scoase la concurs. Am avut discipline precum Sociologie sau Filozofie în care au fost câte doar trei posturi în toată ţara. Pentru a fi titularizabile, adică pentru a fi ocupate pe perioadă nedeterminată, adică pentru a oferi şansa acelui profesor de a contracta, spre exemplu, un credit la bancă. La Geografie, doar nouă posturi în toată ţara au fost, dintre care niciunul în mediul rural”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a arătat că anul viitor vor fi disponibile până la 25.000 de astfel de posturi.

„Anul viitor, în loc să avem 5.000 de posturi titularizabile, estimez că vom avea peste 20.000 – 25.000, deci de cinci ori mai multe, pentru că vom scoate la concurs şi acele posturi care nu au o normă întreaga, au cel puţin o jumătate de normă, pentru a atrage în sistem profesori, pentru ca şi în mediul rural să avem şansa de a avea profesori”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi Rezultate Titularizare 2022: Edu.ro publică marţi notele iniţiale