Ministrul Educaţiei, convocat de urgenţă la Guvern pe scandalul de la UMF Târgu Mureş

Scandal cu ameninţări la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Rectorul Constantin Copotoiu susţine că a fost avertizat de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, că universitatea ar putea fi sancţionată dacă nu rezolvă problema înfiinţării secţiei maghiare. USL ameninţă cu moţiune de cenzură, dacă guvernul va face pe placul UDMR şi cere demisia ministrului. Între timp, 300 de studenţi protestează la Târgu Mureş.

RomaniaTV.net
12 mart. 2012, 14:44
Ministrul Educaţiei, convocat de urgenţă la Guvern pe scandalul de la UMF Târgu Mureş

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a fost chemat în şedinţă de urgenţă, la Guvern, de UDMR pe tema scandalului de la UMF Târgu Mureş.

După şedinţa Coaliţie, la Guvern au rămas liderii UDMR şi ministrul Educaţiei, Cătălin Baba. Potrivit România TV, aceştia discută despre forma hotărârii de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, care urmează să fie prezentată marţi în şedinţa Executivului.

UDMR blochează lucrările Parlamentului. Parlamentarii UDMR au primit, luni, mandat de la preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, să nu participe la şedinţa Camerei Deputaţilor până când Guvernul nu va adopta hotărârea prin care se înfiinţează linia de învăţământ în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.

Opoziţia ameninţă că va încerca să demită Guvernul cu o moţiune de cenzură, dacă o astfel de hotărâre va ajunge în Parlament.

Rectorul Constantin Copotoiu a declarat luni că a fost avertizat de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, că Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar putea fi sancţionată dacă nu rezolvă problema înfiinţării secţiei în limba maghiară.

„Am primit o hârtie. Vineri am avut o discuţie cu domnul  ministru. Ne-a spus că dacă nu rezolvăm pe plan local, se va tăia finanţarea. Nu noi ne facem vinovaţi că nu s-a rezolvat aceasta linie, ci colegii de la catedra maghiară”, a declarat Constantin Copotoiu, rector Universitatea de medicină Târgu Mureş.

Între timp, aproximativ 300 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi alte persoane protestează în Piaţa Teatrului din Târgu Mureş, scandând „Nu distrugeţi UMF”, urmând să pornească într-un marş către sediul universităţii.