Ministrul Educației, despre învățământul liceal: Suntem în Epoca de piatră, nici măcar în Evul Mediu

România se află în Epoca de piatră, ”nici măcar” în Evul Mediu în zona de învățământ liceal, a susținut, marți, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, la lansarea raportului OCDE ‘Educație și competențe în România – evaluarea OCDE a politicilor naționale în domeniul Educației’.
Alina Costache
27 mai 2025, 13:41
Ministrul Educației, despre învățământul liceal: Suntem în Epoca de piatră, nici măcar în Evul Mediu
Noul an școlar vine cu modificări drastice. Numărul maxim de elevi permis într-o clasă de liceu

România se află în Epoca de piatră, „nici măcar” în Evul Mediu în zona de învăţământ liceal, a susţinut, marţi,
ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David.

”În zona învățământului liceal suntem în Epoca de piatră, nici măcar Evul Mediu. Adevărul este că acolo lucrurile trebuie schimbate și trebuie schimbate repede. Avem nevoie de noi discipline, avem nevoie de noi conținuturi, avem nevoie de noi metode de predare, avem nevoie de noi manuale’, a transmis ministrul Daniel David.

Citește și: Diferenţe colosale între notele de la Evaluarea Naţională ale copiilor din mediul rural, faţă de cei din urban. Studiul care arată prăpastia dintre cele două Românii

‘Unii insistăm foarte mult pe cunoștințe declarative, uitând celelalte două componente, alții mergem pe skills uitând componenta teoretică din spate și de ce e important să știi acele abilități și atunci ne mirăm că nu reușim să fim performanți în testările internaționale TIMSS sau PISA, care testează nu bucăți din competențe, testează competențe fie legate de conținut ca timp sau fie aplicarea lor la viața de zi cu zi ca PISA, de exemplu’, a explicat David.

Potrivit acestuia, OCDE insistă pe ideea de curriculum bazat pe competențe.

‘Uitându-mă pe raportul OCDE am văzut că se insistă pe metodele de predare, pe metodele de predare moderne. Sunt curios cum vedeți problema manualelor, mai ales alternanța între varianta mai clasică completată cu variantă online, cu manuale care să aibă sarcini pe care să le poți accesa online, cu sarcini și probe de tip gaming. Cred că manualele reprezintă o verigă foarte importantă într-un proces educațional eficient’, a subliniat ministrul Educației și Cercetării.

El a adăugat că raportul OCDE susține că este în regulă că se realizează evaluări standardizate în clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, și a VIII-a, însă cele din clasele a II-a, a IV-a, a VI-a ar trebui să nu mai fie atât de ‘complicate’, ci ar trebui să fie ghidate mai mult pentru feedback-ul pentru copii pentru a avea o educație personalizată.

‘În ceea ce privește evaluarea în clasa a VIII-a, OCDE-ul spune lucrurile foarte clar. Și alte rapoarte au spus înainte. Și eu am spus în raportul pe care l-am prezentat văzând feedback-uri din diverse analize. În momentul acesta, evaluarea noastră din clasa a VIII-a nu servește scopul educațional într-un sistem în care învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a, în sensul că este prea restrictivă, se focalizează pe două discipline – Matematică și Limba română, când noi în gimnaziu încercăm să evaluăm mai multe componente. Și, de asemenea, că este punctuală și grevează traiectoria de viață și traiectoria educațională a unui copil și OCDE-ul încearcă să facă unele sugestii, spunând că poate ar fi bine să luăm în calcul și notele din clasele a VII-a și a VIII-a, să nu fie doar această evaluare punctuală’, a indicat ministrul.

Citește și: Daniel David, ministrul Educaţiei: „Părintele trebuie să înţeleagă că nu este profesor, nu-i director de şcoală şi nu dă note”

 

Daniel David spune că notele nu se dau după standarde „foarte riguroase”

Daniel David a reiterat că în sistemul educațional nu există standarde ‘riguroase’ în ceea ce privește acordarea notelor.

‘Nu avem încă niște standarde foarte riguroase pentru modul în care dăm note. Astfel încât o notă de opt în Cluj-Napoca poate să fie diferită de o notă de 8 în Satu Mare sau într-un oraș mai mic și atunci este foarte important întâi să ne asigurăm că standardele de notare grevează mintea profesorilor oriunde s-ar afla în școlile din România și, când vom ști că acest lucru se întâmplă, și nu-i cazul acum, da, atunci, trebuie să ne extindem spre acest portofoliu’, a susținut ministrul Educației și Cercetării.

El a menționat că OCDE a considerat modul de susținere a Bacalaureatului ‘relativ acceptabil’.

‘Am văzut că Bacalaureatul propus în lege l-ați considerat relativ acceptabil în ideea că este legat de specializări de profiluri și de specializări așa cum le vedem noi la nivelul liceului, ceea ce cred că reflectă bine și înțelegerea multora din sistem. Și eu cred că Bacalaureatul așa cum este gândit acum în lege este în regulă, fiindcă dacă tu vrei să faci aceste profiluri specializări la nivel de liceu este clar că și la nivel de Bacalaureat trebuie să se vadă aceste specializări și aceste diferențe’, a mai explicat David.

DailyBusiness
Locuri de muncă pentru români în Europa în această vară. Ce posturi sunt disponibile
Spynews
Orașul italian care a fost numit cea mai subestimată destinație de lux din Europa. Este cunoscut drept "noua Toscana"
Bzi.ro
Andreea Esca, apariție incendiară în costum de baie, la 52 de ani! „Ne place la mare, la soare!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
„E ca un cec în alb!” Adevărul despre „Reconstrucția Ucrainei”, punctul din programul Guvernului Bolojan. Exclusiv
Capital.ro
Se schimbă bancnotele. Banii naționali se vor transforma toți în Euro. S-a votat azi, 24 iunie
Playtech.ro
Cât vei plăti în plus la un consum de 150-200 kWh, după 1 iulie. Specialiștii au făcut calculul
DailyBusiness
Taxa pe BOALĂ revine! Guvernul îi obligă pe români să plătească CASS pe anumite concedii medicale
Adevarul
Cât de mare e pericolul unor atentate teroriste în România după ce a izbucnit războiul SUA - Iran. Expert: „Riscul e acum peste tot”
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Cum va fi vremea în acest weekend la munte și la mare, în România. Prognoza completă
Spynews
Ultimele informații despre starea de sănătate a lui Mihai Leu. Anunțul făcut de Institutul Clinic Fundeni: “Pacientul este ...“
Evz.ro
Alertă de tornadă în România. Vreme severă anunțată de ANM
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gimnasta cu aur pentru România la Jocurile Olimpice, luptă dură cu depresia: „Am ajuns aproape în comă”
kanald.ro
Invazia de fluturi i-a îngrozit pe bucureșteni! Specialiștii dezvăluie cât de periculoase sunt insectele
Cancan.ro
Ilie Bolojan a început concedierile! Noul Guvern se pregătește să dea afară bugetari - Numărul colosal al persoanelor vizate este
Playsport.ro
TAXA obligatorie de circulație, de la 1 iulie : până la 5.000 de lei pentru șoferi. Schimbarea care lovește...
Capital.ro
Guvernul Bolojan taie aceste pensii. Anunț cum nu se poate mai clar: E dificil, dar da, coaliția e hotărâtă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
stirilekanald.ro
Tentativă de asasinat asupra lui Volodimir Zelenski. Serviciile de informații spun că atacul a fost dejucat
Cum faci ca mirosul de parfum să reziste mai mult timp pe piele: trucuri dezvăluite de parfumieri celebri
MediaFlux
Creșteri de pensii pentru trei milioane de români. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Revoluție în primării: Viceprimarii din comunele mici ar putea dispărea! Cseke Attila anunță restructurări și tăieri de sporuri