Ministrul Educației, despre învățământul liceal: Suntem în Epoca de piatră, nici măcar în Evul Mediu

România se află în Epoca de piatră, ”nici măcar” în Evul Mediu în zona de învățământ liceal, a susținut, marți, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, la lansarea raportului OCDE ‘Educație și competențe în România – evaluarea OCDE a politicilor naționale în domeniul Educației’.
Alina Costache
27 mai 2025, 13:41
Ministrul Educației, despre învățământul liceal: Suntem în Epoca de piatră, nici măcar în Evul Mediu
Noul an școlar vine cu modificări drastice. Numărul maxim de elevi permis într-o clasă de liceu

România se află în Epoca de piatră, „nici măcar” în Evul Mediu în zona de învăţământ liceal, a susţinut, marţi,
ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David.

”În zona învățământului liceal suntem în Epoca de piatră, nici măcar Evul Mediu. Adevărul este că acolo lucrurile trebuie schimbate și trebuie schimbate repede. Avem nevoie de noi discipline, avem nevoie de noi conținuturi, avem nevoie de noi metode de predare, avem nevoie de noi manuale’, a transmis ministrul Daniel David.

Citește și: Diferenţe colosale între notele de la Evaluarea Naţională ale copiilor din mediul rural, faţă de cei din urban. Studiul care arată prăpastia dintre cele două Românii

‘Unii insistăm foarte mult pe cunoștințe declarative, uitând celelalte două componente, alții mergem pe skills uitând componenta teoretică din spate și de ce e important să știi acele abilități și atunci ne mirăm că nu reușim să fim performanți în testările internaționale TIMSS sau PISA, care testează nu bucăți din competențe, testează competențe fie legate de conținut ca timp sau fie aplicarea lor la viața de zi cu zi ca PISA, de exemplu’, a explicat David.

Potrivit acestuia, OCDE insistă pe ideea de curriculum bazat pe competențe.

‘Uitându-mă pe raportul OCDE am văzut că se insistă pe metodele de predare, pe metodele de predare moderne. Sunt curios cum vedeți problema manualelor, mai ales alternanța între varianta mai clasică completată cu variantă online, cu manuale care să aibă sarcini pe care să le poți accesa online, cu sarcini și probe de tip gaming. Cred că manualele reprezintă o verigă foarte importantă într-un proces educațional eficient’, a subliniat ministrul Educației și Cercetării.

El a adăugat că raportul OCDE susține că este în regulă că se realizează evaluări standardizate în clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, și a VIII-a, însă cele din clasele a II-a, a IV-a, a VI-a ar trebui să nu mai fie atât de ‘complicate’, ci ar trebui să fie ghidate mai mult pentru feedback-ul pentru copii pentru a avea o educație personalizată.

‘În ceea ce privește evaluarea în clasa a VIII-a, OCDE-ul spune lucrurile foarte clar. Și alte rapoarte au spus înainte. Și eu am spus în raportul pe care l-am prezentat văzând feedback-uri din diverse analize. În momentul acesta, evaluarea noastră din clasa a VIII-a nu servește scopul educațional într-un sistem în care învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a, în sensul că este prea restrictivă, se focalizează pe două discipline – Matematică și Limba română, când noi în gimnaziu încercăm să evaluăm mai multe componente. Și, de asemenea, că este punctuală și grevează traiectoria de viață și traiectoria educațională a unui copil și OCDE-ul încearcă să facă unele sugestii, spunând că poate ar fi bine să luăm în calcul și notele din clasele a VII-a și a VIII-a, să nu fie doar această evaluare punctuală’, a indicat ministrul.

Citește și: Daniel David, ministrul Educaţiei: „Părintele trebuie să înţeleagă că nu este profesor, nu-i director de şcoală şi nu dă note”

 

Daniel David spune că notele nu se dau după standarde „foarte riguroase”

Daniel David a reiterat că în sistemul educațional nu există standarde ‘riguroase’ în ceea ce privește acordarea notelor.

‘Nu avem încă niște standarde foarte riguroase pentru modul în care dăm note. Astfel încât o notă de opt în Cluj-Napoca poate să fie diferită de o notă de 8 în Satu Mare sau într-un oraș mai mic și atunci este foarte important întâi să ne asigurăm că standardele de notare grevează mintea profesorilor oriunde s-ar afla în școlile din România și, când vom ști că acest lucru se întâmplă, și nu-i cazul acum, da, atunci, trebuie să ne extindem spre acest portofoliu’, a susținut ministrul Educației și Cercetării.

El a menționat că OCDE a considerat modul de susținere a Bacalaureatului ‘relativ acceptabil’.

‘Am văzut că Bacalaureatul propus în lege l-ați considerat relativ acceptabil în ideea că este legat de specializări de profiluri și de specializări așa cum le vedem noi la nivelul liceului, ceea ce cred că reflectă bine și înțelegerea multora din sistem. Și eu cred că Bacalaureatul așa cum este gândit acum în lege este în regulă, fiindcă dacă tu vrei să faci aceste profiluri specializări la nivel de liceu este clar că și la nivel de Bacalaureat trebuie să se vadă aceste specializări și aceste diferențe’, a mai explicat David.

DailyBusiness
Anamaria Gavrilă, șefa POT, a cerut STS-ului lista cu datele celor peste 11 milioane de votanți din turul doi al prezidențialelor, inclusiv ale celor care „nu erau în viață la momentul votului”
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Se știe câștigătorul Chefi la Cuțite! El a plecat acasă cu marele premiu
Fanatik.ro
Ce să nu pui niciodată în ciorbă la fiert prima oară. Greșeala care îți poate ruina întreaga rețetă
Capital.ro
Un mare solist s-a stins. A cucerit publicul datorită carismei si vocii sale inconfundabile. Nu va fi uitat
Playtech.ro
Imaginile momentului! Gestul pe care Nicuşor Dan îl face în fiecare zi pentru ţară! Nu am avut aşa ceva până acum
DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Adevarul
Statele Unite își întăresc prezența în nordul Europei, în contextul amenințării ruse. Insula suedeza Gotland, piesă-cheie în noua strategie NATO
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Bijuteria aeriană de un miliard de euro de lângă București. Primele imagini
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Calendar ortodox iunie 2025: Data la care pică, de fapt, Rusaliile în acest an
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o vară cum n-a mai fost în România. Ce se întâmplă până pe 17 iulie, în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ce se va întâmpla cu fostul candidat, Călin Georgescu. Verdictul venit acum: Închis…
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Misterul apelurilor care se închid după o secundă. Ce urmărește de fapt cel care sună. E o strategie bine pusă la punct
MediaFlux
Ucraina a acceptat propunerea Rusiei! Răsturnare privind negocierile de pace!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA