Ministrul Educaţiei: Doar 15% din clădirile școlilor din România au autorizație de securitate la incendiu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că 15% dintre cele peste 26.000 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ, cămine şcolare, cantine şi săli de sport ale şcolilor nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu.

31 ian. 2021, 23:17
Ministrul Educaţiei: Doar 15% din clădirile școlilor din România au autorizație de securitate la incendiu
Sorin Cîmpeanu: Orele remediale vor fi finanţate prin fonduri europene şi prin ROSE

Pe de altă parte, 50% dintre acestea nu au nevoie de autorizație, a mai spus Cîmpeanu.

Şcolile din România, cele aproape 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate funcţionează în 26.471 de clădiri în total. Dintre acestea 15% au autorizaţie la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obţinere a acestei autorizaţii, aproape 50% nu necesită, conform legii autorizaţie. (…) şi sunt 15% care conform legii au nevoie de autorizaţii de securitate la incendiu şi nu au această autorizaţie”, a declarat Sorin Cîmpeanu duminică seară, la Digi 24.

Sorin Cîmpeanu a precizat că numărul include căminele, cantinele şi sălile de sport, pe lângă, imobilele în care se desfăşoară actul didactic. Ministrul a mai spus că  aceste clădiri şcolare sunt în administrarea autorităţilor locale şi acestea sunt responsabile de obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu.

113.000 de persoane din sistemul de învăţământ sunt programate pentru vaccin

Ministrul Educației a mai declarat, duminică seara, că 113.000 de persoane din sistemul de învăţământ sunt programate în platforma de vaccinare pentru a fi imunizate.

„În platformă, dintre cele 9 categorii de lucrători esenţiali, personalul din învăţământ este detaşat pe prima poziţie, cel mai numeros”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a spus că toate inspectoratele școlare județene au cerut școlilor să facă programările profesorilor și personalului didactic auxiliar. Excepțiile sunt inspectoratele şcolare de la Caraş-Severin şi Galaţi, care au motivat că informaticienii acestor instituţii au fost în izolare fiind găsiţi pozitivi la COVID-19.

Vaccinarea personalului din învățământ rămâne o prioritate și de îndată ce vor exista doze de vaccin se va întâmpla acest lucru, a mai afirmat ministrul.

„Din punctul meu de vedere, al celui responsabil pentru domeniul educaţiei, al celui care nu are un glob de cristal şi nici competenţe în epidemiologie, rămânem în cele trei scenarii anunţate. (…) La ora la care vorbim, în toate cele 27 de state europene cu excepţia Germaniei şi Portugaliei, cel puţin învăţământul primar funcţionează cu prezenţă fizică sau vor funcţiona începând cu februarie cu prezenţă fizică, mai este un semn de întrebare în Irlanda”, a adăugat ministrul Educaţiei.