Ministrul Educaţiei: La acest moment nu se ia în calcul îngheţarea anului şcolar

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat luni că la acest moment nu se ia în calcul îngheţarea anului şcolar sau amânarea examenelor naţionale. Declaraţia vine după ce vicepremierul Raluca Turcan a spus că unul dintre scenariile luate în calcul de autorităţi, în contextul epidemiei de coronavirus, repetarea anului şcolar. 

RomaniaTV.net
23 mart. 2020, 10:40
Ministrul Educaţiei: La acest moment nu se ia în calcul îngheţarea anului şcolar

„Vreau să îi asigur pe elevi, studenţi şi părinţi că, la acest moment, nu luăm în calcul sub nicio formă îngheţarea anului şcolar sau să amânăm examenele naţionale cu un an. Specialiştii din Ministerul Educaţiei lucrează la mai multe scenarii. Este adevărat însă, uitându-se cu atenţie şi la ceea ce se întâmplă în cazul sistemelor de educaţie din statele Uniunii Europene. (…) Obiectivul nostru este ca niciunul dintre elevi sau profesori să nu aibă de suferit. Vreau să precizez foarte clar că nu există un astfel de scenariu la acest moment referitor la îngheţarea anului şcolar. (…) Scenariile pe care le fac în acest moment specialiştii din cadrul ministerului vor fi făcute publice în momentul în care vom avea o situaţie clară a ceea ce se întâmplă”, a spus ministrul Educaţiei, la Digi 24.

Monica Anisie a arătat că toate scenariile gândite de experţii MEC vor fi luate în calcul în funcţie de evoluţie pandemiei, iar toate soluţiile vor fi discutate cu partenerii sociali.

„Cred că la acest moment este important de menţionat faptul că toate aceste scenarii gândite de experţii din Ministerul Educaţiei vor fi luate în calcul în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus din România. (…) Acestea vor fi discutate (n.r. scenariile) şi cu partenerii noştri sociali – sindicate, elevi, părinţi, pentru că este important să luăm deciziile împreună”, a mai arătat reprezentantul MEC.

Anisie le-a cerut elevilor şi studenţilor să stea în casă şi să continue învăţarea de la domiciliu.

REPETAREA ANULUI ŞCOLAR, un scenariu luat în calcul de autorităţile din România în contextul epidemiei de coronavirus

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, la RFI, că în prezent există trei scenarii în privința anului școlar în contextul epidemiei de coronavirus. Potrivit unuia dintre ele, anul şcolar ar putea fi repetat.

Vicepremierul precizează că există trei scenarii în privința anului școlar: ”Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”.

Raluca Turcan spune că ”toate scenariile sunt posibile, nu există o țară în care să nu fie luate în considerare toate scenariile”.