Ministrul Energiei, despre ancheta ITM după accidentul de la Mina Lupeni: Deficienţe în organizare

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, vineri, la Işalniţa, în judeţul Dolj, că ancheta ITM desfăşurată la Mina Lupeni, unde doi mineri au murit în urma unui accident, a prezentat „unele deficienţe în partea de organizare”.

24 nov. 2017, 14:25
Ministrul Energiei, despre ancheta ITM după accidentul de la Mina Lupeni: Deficienţe în organizare

Toma Petcu a declarat, vineri, că ancheta la Mina Lupeni este continuată de procurori, Ministerul şi reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara urmând să prezinte concluziile propriilor verificări, doar cu acordul Parchetului.

„Ancheta ITM a fost finalizată pentru incidentul de la Lupeni, de la Complexul Energetic Hunedoara. Avem şi noi propria anchetă. Ne-am axat în această perioadă şi am reuşit, împreună cu domnul secretar de stat Vişan, să punem pe masa premierului un plan de reorganizare şi revitalizare a activităţii de minerit, în Valea Jiului, dar şi în zona de producţie pentru Midia şi Paroşeşti. În acest moment, ancheta ITM a prezentat unele deficienţe, în partea de organizare, nu pot fi detaliate în acest moment pentru că ele au fost transmise către Parchet, iar Parchetul face ancheta şi verificarea în baza a ceea ce a spus ITM. Din ce am înţeles, toate aceste verificări s-au finalizat şi eu cred că răspunsurile vor fi transmise public, foarte curând. În acest sens, Complexul Energetic Hunedoara, împreună cu domnul secretar de stat, vor comunica transparent, în momentul în care şi Parchetul ne va permite”, a declarat Toma Petcu.

Accidentul de la Mina Lupeni a avut loc, în luna octombrie, când opt mineri au reuşit să se salveze, însă trei au fost surprinşi de malul de pământ şi au rămas blocaţi în subteran. Doi dintre au murit.

Mina Lupeni a fost inaugurată în anii ’30, iar până în prezent, 220 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma incidentelor petrecute în subteran.