Ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, primeşte 10.000 euro pe lună de la un offshore din Turks&Caicos

Vlad Grigorescu, ministrul Energiei, primește de doi ani bani de la o companie din insulele britanice Turks&Caicos. În prima declarație de avere depusă la intrarea în mandat, demnitarul a ascuns proveniența banilor.

11 apr. 2016, 17:39
Ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, primeşte 10.000 euro pe lună de la un offshore din Turks&Caicos

La o lună de la numirea ca ministru al Energiei, pe 17 decembrie 2015, Victor Vlad Grigorescu a semnat declarația de avere de început de mandat. Conform acesteia, încasa anual 568.050 lei din „cedarea folosinței bunurilor”. În ciuda faptului că formularul declarației de avere cere în mod expres să fie specificată sursa veniturilor (nume și adresă), Victor Vlad Grigorescu a ignorat acest lucru.

După ce Romania Libera i-a solicitat, prin adresă oficială, să comunice proveniența banilor, ministrul a întocmit o nouă declarație de avere, datată 26 ianuarie 2016, în care misterul s-a lămurit parțial: banii proveneau din cedarea folosinței a două bunuri. Astfel, din cedarea folosinței unui bun imobil, demnitarul încasează anual 13.550 lei, deci cam 1.100 de lei lunar.

Plătitorul sumei, însă, a fost anonimizat în declarație, deci ministrul încalcă în continuare legea declarării averi­lor. Restul sumei, adică 554.500 lei, provine de la o companie al cărei nume a fost dezvăluit: Impact Sales Co., din jurisdicția offshore britanică (British Overseas Territories) Turks&Caicos. Iar bunul a cărui folosință o cedează Grigorescu este unul mobil, nu imobil.

Referitor la speculațiile făcute pe seama declarației de avere pe care am depus-o la ocuparea funcției de Ministru al Energiei aș dori să fac o scurtă precizare. În discuție se află o eroare tehnică în depunerea declarației de avere, care îmi aparține și care a fost remediată în termenul legal prin depunerea unei declarații rectificative. Pentru toate bunurile detinute si sumele încasate au fost plătite taxe și impozite, integral. Cele două contracte puse în discuție nu au vreo legătură cu poziția oficială de ministru. Este vorba de contracte private, supuse unei minime confidențialități ca orice contract între persoane private. Chiar si asa, toate sumele si partile contractante sunt declarate, potrivit legii„, a precizat ministrul tehnocrat pentru România TV.

Care sunt proprietarii și/sau administratorii companiei offshore Impact Sales Co.? După cum se știe, scopul companiilor offshore nu este doar să optimizeze fiscal venituri (sau să facă evaziune fiscală, conform altor interpretări), ci și să ascundă identitatea celui sau celor care controlează compania. În cazul de față, lipsa de transparență este totală. Cercetările noastre nu au dus la nici un rezultat concret. Singurele informații despre Impact Sales Co. au fost obținute de pe câteva site-uri care furnizează date pentru oameni de afaceri. Astfel, portalul panjiva.com menționează Impact Sales Co. ca fiind „consignee” (responsabil financiar de primirea mărfii) în tranzacții cu propilenă (și derivați) între o companie mexicană (Indelpro) și o alta, necunoscută, din Turcia. Un alt portal de afaceri (52wmb.com) precizează același tip de date în legătură cu Impact Sales Co. În fine, portalul turkeyopportunity.com, care se ocupă de intermediat tranzacții comerciale, arată că Impact Sales Co. este printre parteneri, fără a oferi alte detalii.

În România au afaceri alte câteva companii offshore înregistrate la aceeași adresă din Turks&Caicos pe care a furnizat-o ministrul Energiei în declarația de avere (Gretton House, Duke Street): Alameda Investments Ltd, On The Go Investments Ltd (fostă Loyalia Ltd), Smartree Limited Ltd, Michlen Property Investments (M.P.I.) Ltd, Sybil Capital Investments Ltd, Double Limited, Avesta Limited, Gilley Investments Limited. Toate companiile offshore menționate au fost sau încă sunt acționare la SRL-uri din România. Unele din acestea se ocupă de afaceri imobiliare, altele de software, există și o categorie de firme care fac afaceri în resurse umane sau echipamente pentru benzinării. Câteva dintre companiile offshore au fost reprezentate în România, până de curând, de către Eric Florin Chiș, un om de afaceri român care a locuit în Israel și care acum locuiește în Statele Unite. Trebuie menționat însă că simpla coincidență de adresă nu înseamnă neapărat ceva în lumea companiilor offshore. De obicei, la aceeași adresă (care este și adresa casei de avocatură care înregistrează companiile din jurisdicții offshore), se pot afla și mii de companii, iar între acestea să nu existe nici cea mai mică legătură. Așadar, nu spunem nici o clipă că ar exista o legătură între Impact Sales Co., offshore-ul care îl plătește pe ministrul Grigorescu, și celelalte companii offshore, de la aceeași adresă care fac afaceri în România, ci doar arătăm că, probabil, de toate aceste companii offshore s-a ocupat aceeași casă de avocatură.