Ministrul Familiei aruncă bomba! ”Ne aflăm în dificultate în ceea ce privește controalele din cămine”

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a afirmat vineri, că în aceste momente, ministerul pe care îl conduce se confruntă cu o problemă de personal în zona de corp control.

04 aug. 2023, 19:29
Ministrul Familiei aruncă bomba! ”Ne aflăm în dificultate în ceea ce privește controalele din cămine”
Ministrul Familiei aruncă bomba! ”Ne aflăm în dificultate în ceea ce privește controalele din cămine”

Ministrul Familiei aruncă bomba! Oficialul a subliniat că dacă în privința celor 15 posturi vacante Ministerul Finanțelor nu va face o concesie în vederea aplicării ordonanței care îngheață angajările la stat, nu se vor putea realiza controale conforme în căminele pentru copii.

Citește și Alexandru Rafila, despre reducerea numărului de posturi în domeniul sanitar: „Nu putem să le reducem, că abia le scoatem la concurs, vrem să le ocupăm”

Ministrul Familiei aruncă bomba!

Cât despre controalele la nivelul căminelor în care sunt cazați minori, Natalia Intotero a subliniat că deși Ministerul Familiei are atribuții în această zonă, nu are suficient personal.

”De responsabilitate, mă refer la minori, avem acest drept, dar la corp control avem 2 angajați și 15 posturi vacante pentru că nu s-a reușit scoaterea la concurs a acestora și a venit această Ordonanță de urgență, deci ne aflăm în dificultate. Va trebui să încercăm să convingem colegii de la Ministerul Finanțelor să nu implementeze acea ordonanță pentru această zonă. Eu cred că vom găsi această convingere (…) Vreau să vă dau un exemplu. Săptămâna trecută, ne-am autosesizat prin intermediul presei despre acel caz de la Giurgiu. Era undeva în cursul unei zile de joi, la ora 18, am avut o discuție cu doamna președinte Elena Tudor. Am luat de comun acord de a trimite la corp control o echipă mixtă, de la corp control minister, o doamnă de la corp control autoritate (…) pentru a face verificările și a vedea dacă ceea ce s-a semnalat din partea dumneavoastră reprezintă cumva realitatea întru totul. Știm că acolo au fost ceva probleme și în trecut. Instituțiile abilitate urmează circuitul proceselor respective, nu avem noi aici atribuții. La sfârșitul acestui control, colegele noastre au venit și cu o recomandare pe care am trimis-o spre informare atât Ministerului Muncii, cât și domnului Marcel Ciolacu, pentru a spune încă o dată că este recomandat ca acolo managementul să fie schimbat. Desigur noi nu avem această posibilitate să schimbăm managementul, dar pe această cale vreau să fac un apel către toți președinții consiliilor județene să încerce să trateze cu maximă seriozitate” a declarat Ministrul Familiei.

Natalia Intotero a ținut să precizeze că Ministerul Familiei nu are atribuții de control în căminele de bătrâni, iar lipsa de personal din minister nu a fost unul dintre motivele care a facilitat problemele din azilele de bătrâni.

”Noi nu avem atribuții să controlăm aceste azile la care dumneavoastră faceți referire. În atribuțiile noastre intră tot ceea ce înseamnă componenta copii, care sunt în centre de plasament. Mai avem câteva la nivel național și acestea se transformă în centre de zi sau copiii sunt luați în plasament și pe parte de coordonare metodologică și programe care să susțină tinerii cu dizabilități. Deci pe această componentă noi putem interveni, dar nu pe centrele pentru adulți” a mai spus ministrul Familiei.

Citește și DNA, primul anunţ major în ancheta privind azilele groazei: Ştefan Godei este urmărit penal pentru alte fapte de corupţie