Ministrul Finanţelor: Şomajul tehnic pentru un milion de oameni costă patru miliarde pe lună. Avem finanţare pentru 5 luni

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a precizat, luni, pentru agenția internațională Reuters, că România îşi poate acoperi necesarul de finanţare pentru o perioadă de cinci luni, însă pandemia de coronavirus afectează în mod semnificativ veniturile, iar deficitul bugetar pe 2020 ar putea depăşi 5% din PIB.

RomaniaTV.net
30 mart. 2020, 15:35
Ministrul Finanţelor: Şomajul tehnic pentru un milion de oameni costă patru miliarde pe lună. Avem finanţare pentru 5 luni
România, care până în prezent are 1.952 de cazuri de infecţie cu coronavirus şi 47 decese, a declarat starea de urgenţă în data de 16 martie şi Guvernul de la Bucureşti a aprobat un pachet de măsuri în valoare de 3% din PIB.
 
Măsurile variază de la garantarea liniilor de credit şi subvenţionarea costurilor cu împrumuturile pentru IMM-uri până la majorarea bugetului pentru sănătate şi acordarea de ajutoare pentru şomaj tehnic. Florin Cîţu a spus că trimiterea în şomaj tehnic a aproximativ un milion de oameni costă patru miliarde de lei pe lună, potrivit Agerpres. 

„Suntem pregătiţi să susţinem măsura privind şomajul tehnic pentru mai mult de o lună”, a spus ministrul Finanţelor, adăugând că o revizuire a bugetului ar putea fi aprobată în cursul zilei de marţi.

Citeşte şi: Explicaţia ministrului Cîţu pentru „dobânda la dobândă”: „Într-o economie, nimic nu este gratuit”

La întrebarea dacă România va cere un credit de la Fondul Monetar Internaţional în cursul acestui an, aşa cum a făcut pe perioada crizei financiare mondiale din urmă cu un deceniu, Cîţu a răspuns:

„Nu am în vedere acest lucru la momentul actual. Obiectivele pe termen scurt sunt finanţarea deficitului existent, plata pensiilor şi salariilor şi a cheltuielilor medicale, desigur, şi există finanţare pentru ele. Rezerva de finanţare acoperă puţin peste cinci luni”.
 
Câţu a mai menţionat că Ministerul Finanţelor înregistrează deja o diminuare a veniturilor la buget şi, deşi nu a precizat care va fi noua ţintă de deficit, a spus că va depăşi 5% din PIB.
Ministrul Economiei a declarat pentru Reuters că se aşteaptă la o revenire economică în formă de „V” în a doua jumătate a anului, pe baza comportamentului actual al multor companii care au decis să îngheţe producţia în loc să facă concedieri.

Citeşte şi: Şedinţă de Guvern: OUG care permite românilor să ceară amânarea ratelor la bănci a fost modificată. Noutăţile anunţate VIDEO

 


loading...