Ioana Petrescu: Nu se poate trece la impozitarea progresivă în 2015

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, anunţă că impozitarea progresivă a veniturilor persoanelor fizice nu ar putea fi aplicată din 2015, pentru că există mai multe aspecte tehnice care nu se pot realiza în mai puţin de un an.

RomaniaTV.net
29 mai 2014, 11:40
Ioana Petrescu: Nu se poate trece la impozitarea progresivă în 2015

Ioana Petrescu a arătat că, deşi există în programul de guvernare şi în strategia fiscal-bugetară, trecerea la taxare progresivă ar presupune schimbări majore, care ţin, spre exemplu, de momentul declarării impozitului şi de momentul colectării acestuia.

„Sigur menţinem cota unică pentru companii (în 2015 – n.r.). În programul de guvernare există această dorinţă de a se trece la cote progresive (pentru persoanele fizice – n.r.), dar nu cred că se poate realiza din 2015. Există mai multe aspecte tehnice care nu se pot face în mai puţin de un an”, a afirmat Ioana Petrescu.

Victor Ponta anunţă reducerea TVA la legume, fructe şi produse bio. Când va scădea taxa la carne

Ea a mai precizat că în niciun caz nu se va renunţa la cota unică de impozitare a profitului, de 16%.

De asemenea, ministrul Finaţelor a mai adăugat că obiectivul zero este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat săptămâna viitoare cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

„Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta săptămâna viitoare cu reprezentanţii FMI, CE şi BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o măsură pe care am susţinut-o de mult timp şi acum o voi promova cu toată tăria”, a afirmat Ioana Petrescu.

Oficialul MFP a spus că măsura va îmbunătăţi mediul de afaceri din România, va uşura povara fiscală a angajatorilor corecţi şi va elimina discrepanţele aduse de competiţia neloială între angajatorii cinstiţi şi cei care folosesc muncă la negru.

Ministrul Ioana Petrescu a menţionat că au fost luate în calcul mai multe scenarii care se bazează pe veniturile colectate la buget şi taxa pe construcţii speciale, iar după ce vor disponibile şi datele pentru luna mai se va vedea dacă este nevoie şi de alte măsuri precum tăieri de cheltuieli. 

Potrivit ministrului Finanţelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul şi efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămaşi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

Petrescu a precizat că nu va fi discutată cu Misiunea FMI o lărgire a bazei de impozitare pentru CAS.

Petrescu: Reducerea CAS cu cinci procentuale va fi discutată în iunie cu FMI, BM şi CE

Întrebată de jurnalişti dacă, în cazul unei aplicări a reducerii CAS, se mai poate aplica şi o măsură de reducere a TVA la carne, oficialul MFP a spus că problema care trebuie rezolvată nu este cea de spaţiu fiscal, ci trebuie văzut cât de eficientă a fost măsura de reducere a TVA la pâine, operată în septembrie 2013, iar acest lucru poate fi evaluat după o perioadă mai lungă.

Ea a precizat că la runda de discuţii cu FMI care va începe pe 2 iunie nu va discutată reducerea TVA la carne.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.