Ministrul Finanţelor, anunţul momentului pentru bugetari: Nu vor fi disponibilizări, toate salariile vor fi plătite la timp. Ce lefuri colosale se plătesc la Trezorerie

După inspecția de vineri, ministrul finanțelor a dat asigurări că angajații din acest sector își primesc salariile și nu vor fi probleme cu plățile, în contextul protestului spontan de joi.

11 aug. 2023, 20:30
Ministrul Finanţelor, anunţul momentului pentru bugetari: Nu vor fi disponibilizări, toate salariile vor fi plătite la timp. Ce lefuri colosale se plătesc la Trezorerie
Marcel Boloş anunţă ce se întâmplă cu banii românilor. "Sunt măsuri cerute de Comisia Europeană"

Marcel Boloş are veşti bune pentru protestatarii de la Finanţe. „A fost o discuţie în care am reafirmat angajamentul pe care mi l-am asumat şi ieri (joi – n.r.) faţă de colegii din minister. Nu va fi dat nimeni afară şi nu vor fi puşi să dea concurs. Am semnat şi un proces-verbal în acest sens. Toate plăţile au fost făcute, pentru ca oamenii să îşi primească banii la timp. Recunosc eforturile şi dedicarea de care este nevoie zi de zi şi sunt hotărât să mă asigur că munca celor responsabili este apreciată corespunzător. Am luat în considerare sugestiile şi feedback-ul primit de la reprezentanţii sindicatelor şi am identificat câteva direcţii cheie pe care le vom urmări în perioada următoare. Cu toate acestea, ei ştiu mai bine decât orice altă instituţie cât de necesară este reforma aparatului central, reducerea de cheltuieli şi încadrarea în deficitul bugetar asumat”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Marcel Boloș, după ce a vizitat trezoreriile din București: „Toți își primesc salariile și nu vor fi probleme cu plățile”

După o dezbatere constructivă, s-a ajuns la mai multe concluzii. Astfel, nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu MF şi unităţi subordonate. Pentru funcţiile de conducere afectate de proiectul privind reducerea cheltuielilor se va asigura transformare/înfiinţare în situaţia în care nu există posturi vacante necesare.

În plus, va fi elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă până la data de 21 august 2023 pentru egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim aflat în plată, luând în calcul sentinţele judecătoreşti. Sindicatele vor înainta Ministerului Finanţelor jurisprudenţa relevantă până în data de 17 august 2023.

O altă concluzie este că vor fi întreprinse toate măsurile legale necesare pentru cuprinderea în viitoare lege a salarizării familiei ocupaţionale distincte „finanţe” datorită specificităţii, complexităţii şi importanţei angajaţilor din domeniul finanţelor publice.

Se va forma un comitet de lucru alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi ai sindicatelor, cu scopul de a elabora şi implementa statutul angajatului în finanţe publice.

Va fi înfiinţat, prin reorganizarea structurilor existente din ANAF şi aparatul central, un Institut Naţional de Fiscalitate, cu rol în formarea continuă şi perfecţionarea angajaţilor din domeniul finanţelor publice.

„Ministerul Finanţelor va asigura transparenţa şi comunicarea deschisă cu reprezentanţii sindicatelor pe parcursul implementării reformelor şi va ţine cont de feedback-ul acestora în procesul decizional. Se vor organiza sesiuni periodice de consultări între Ministerul Finanţelor şi reprezentanţii sindicatelor pentru a monitoriza progresul implementării măsurilor şi pentru a face ajustări dacă este necesar”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Ministerul condus de Marcel Boloş.

 

Ce salarii încasează angajaţii de la Trezorerie. Câți bani câștigă pe lună un director, un casier sau un îngrijitor. Sumele nu sunt mici 

Ce salarii încasează angajații de la Trezorerie, cei care în ultimele ore au declanșat un protest față de măsurile care ar putea fi luate de Guvernul Ciolacu. Câți bani câștigă pe lună un director, un casier sau un îngrijitor.

Și vineri, 11 august, angajații din Finanţe au continuat protestele în întreaga țară. Ei sunt nemulțumiți de proiectul de ordonanță vizând reducerea cheltuielilor. Muncitorii avertizează că, pe 22 august, vor întrerupe lucrul pentru o perioadă de două ore şi vor face un protest în faţa Ministerului Finanțelor, scrie Fanatik

Pentru a verifica situația în care se află angajații din acest sector, ministrul Marcel Boloș a vizitat, vineri, trezoreria București și la Trezoreria Sectorului 3. Oficialul a întâlnit un val de nemulțumire.

Angajații care se aflau la birouri au acuzat că stau pe scaune cumpărate de ei, la mese din ’90 şi că nu au hârtie. Reacția lui Boloș a fost una concludentă. El și-a făcut cruce și a exclamat “Doamne ferește!”

Culmea tupeului la bugetari: 300 de lei în plus la salariu de Ziua Bărbatului. Ce alte sporuri halucinante există
Deși condițiile de muncă nu par a fi unele tocmai adaptate vremurilor în care trăim, salariile din Trezorerie sunt mult mai ”dezvoltate”. De pe site-ul ANAF vedem că unele funcții din Trezorerie sunt plătite și cu sume de peste 10.000 de lei.

Vedem din datele oficiale că cel mai mare salariu trece de 14.000 de lei, în cazul directorilor. Și celelalte funcții înalte, de director executiv, șef administrație sau șef de serviciu au salarii în zona 13.000 – 12.000 de lei lunar.

Mult mai puțin încasează un casier. Acesta are un salariu de bază de 6.000 de lei. La acest venit se adaugă un spor de 15 %, voucher de vacanţă de 1.450 de lei și indemnizație de hrană de 347 de lei.

Cel mai puțin încasează un șofer din instituție. Veniturile sunt în jurul a 4.800 de lei. Lor li se adaugă sporul de 15 %, vouchere de vacanţă de 1.450 de lei și indemnizație de hrană de 347 de lei.