Ministrul finanţelor, chemat de urgenţă în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la împrumuturile din ultima perioadă

Florin Cîţu va fi audiat în cadrul Comisiei economice din Senat pentru a oferi explicaţii referitoare la împrumuturile ministerului de resort din ultima perioadă.

RomaniaTV.net
22 ian. 2020, 12:34
Ministrul finanţelor, chemat de urgenţă în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la împrumuturile din ultima perioadă

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a împrumutat, marţi, 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, în prima emisiune de obligaţiuni denominate în euro din 2020. Investitorii au plasat ordine de 12 miliarde de euro, de peste patru ori cât au programat Finanțele să se împrumute.
Valoarea completă a împrumutului, dar şi dobânda, urmează să fie dată publicităţii.

În 2019, statul român s-a împrumutat în euro de pe pieţele externe de mai multe ori. Recordul a fost stabilit în martie, la suma aproximativ egală cu cea contractată în emisiunea de marți, de 3 miliarde de euro.

Pe de altă parte, consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu, a criticat marți declarațiile făcute de guvernanți, care invocă o recesiune sau chiar o criză economică, pentru a justifica amânarea creșterii pensiilor și alocațiilor. Există unii care nu fac diferența între recesiune și criză economică, a spus Vasilescu.

„E periculos și inadecvat să facem astfel de calcule pe plan intern. Toate crizele vin, încă din 1907, din SUA”, spune Vasilescu, şi continuă: „Pentru a avea o recesiune, trebuie să avem trei trimestre consecutive de avans negativ al PIB și nu există semnale că s-ar putea întâmpla acest lucru. Există unii care nu fac diferența între recesiune și criză economică”, a mai declarat Adrian Vasilescu.

Citeşte şi: Daniel Cătălin Zamfir: Românii nu aşteaptă anticipate

Daniel Zamfir a spus marţi că singura soluţie de a opri „dezastrul” este ca împrumuturile angajate de Guvern să fie aprobate de Parlament.

„Cred că singura soluţie să-l oprim pe ministrul ‘praf’ să ne bage-n faliment este ca împrumuturile angajate de Guvern să fie aprobate de Parlament. Nu mai putem lăsa un ministru vremelnic să îndatoreze nesăbuit Ţara. El pleacă, probabil să lucreze la cei pe care i-a servit, iar generaţia copiilor noştri va plăti preţul iresponsabilităţii sale. Am să propun urgent colegiilor mei proiectul de lege, pe care sper să-l adoptăm urgent, până nu e prea târziu”, a postat Zamfir pe Facebook.

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că susţine legea propusă de senatorul PSD Daniel Zamfir prin care împrumuturile pe care le contractează Ministerul de Finanţe, peste un anumit plafon, să fie aprobate în Parlament.

„Susţin în totalitate legea propusă de senatorul Daniel Zamfir – noul nostru coleg în echipa social-democrată de la Bucureşti Sectorul 3 – prin care împrumuturile pe care le contractează Ministerul de Finanţe, peste un anumit plafon, să fie aprobate în Parlament”, a postat Firea pe Facebook.