Ministrul Finanţelor: FMI a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8%

Fondul Monetar Internaţional a revizuit pozitiv prognoza de creştere economică a României pentru 2022, la 4,8%, a anunţat luni Ministerul Finanţelor.

26 sept. 2022, 15:22
Ministrul Finanţelor: FMI a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8%

„Astãzi Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8%.

Ce înseamnă asta pentru noi?
Pe scurt: o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene”, a transmis ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Citeşte şi: Ministrul Câciu se laudă cu investiții străine masive în România: „Au crescut cu 43,7% față de anul trecut” / Economia a fost blocată în 2021, pe fondul COVID

„1. Ultima prognoză a celor de la FMI, datează din primăvară (aprilie 2022) și era de 2,2%.
Ce s-a întâmplat din primăvară și până acum? Economiștii Fondului Monetar Internațional au venit aici, au discutat cu noi, au analizat datele din industrie, servicii, produse, le-au contextualizat cu situația externă și au concluzionat că variația PIB-ului pentru 2022 va fi pe un plus 4,8%, cu 2,6 puncte procentuale mai mult fațã de cum arãta economia în primãvarã.

2. Europa se află într-o situație complicată. Crizele suprapuse, energeticã, de securitate, socială, post-pandemică sunt în plină exprimare.
Să poți performa economic în astfel de circumstanțe e un efort extraordinar. Să spună asta alții, nu doar tu, ca politician, ministru de Finanțe, membru în coaliția de guvernământ, e cu atât mai însemnat.

3. Calea e bună, drumul e lung.
Datele de la INS pe S1 (5,8% creștere economică), datele de la FMI, împreunã cu alte semnale din piața locală și internațională ne arată cã impactul măsurilor noastre e unul corect, din perspectivă macro.
Dar nu e suficient.
Avem în continuare de avansat cu o serie de reforme, printre care: reforma sistemului de asigurări sociale, de rezolvat inegalitățile salariale, de crescut competitivitatea și revigorat exporturile, de contracarat creșterea inflației, și multe altele.

Citeşte şi: Adrian Câciu, ministrul de Finanțe: „Am stabilit introducerea unei contribuții care va fi achitată de producătorii de energie electrică”

4. Și cred că cel mai important, pe termen scurt, având în vedere contextul, trebuie să gândim și să acționăm pentru protejarea categoriilor vulnerabile.
Suntem un întreg.

Noi, toți. De la indivizi la comunitãți locale, regionale și până la nivel național. Politicile publice promovate de Guvern se fac pentru oameni, iar dezvoltarea țãrii, pe toate palierele, la toate nivelurile ei, se va face cu contribuția noastră, a tuturor!”, a transmis ministrul Finanţelor.

În luna iunie a acestui an, şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, anunţa, într-o conferinţă de presă, că instituţia financiară internaţională şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României la aproximativ 3,5% – 4,5% pentru 2022 şi 2023.

„Am pornit de la o prognoză de 2,2% în primăvară când raportul World Economic Outlook al FMI prezenta o perspectivă rezervată asupra creşterii economice, pe fondul contextului internaţional şi al apropierii de conflictul armat de la graniţa noastră. Şi iată, astăzi, suntem la 4,8% prognoză, iar cele peste două puncte procentuale rectificare pozitivă a prognozei de creştere economică reprezintă o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situaţia de la nivelul întregii Uniuni Europene. Semnalele bune din partea partenerilor externi sunt validări ale deciziilor de politică fiscal-bugetară şi financiară pe care le luăm de la preluarea mandatului. Traversăm o perioadă de criză şi incertitudine, suntem stat membru, ne aliniem Europei, ne raportăm la regiune şi urmărim evoluţiile externe, dar asigurarea stabilităţii economice se face de aici, de la Bucureşti şi vom continua să facem acest lucru. Reformele cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt în termenele stabilite şi vor contribui semnificativ la misiunea pe care o avem, la fel şi măsurile de sustenabilitate fiscală, alături de managementul investiţiilor publice şi consolidarea bugetară”, a precizat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, potrivit comunicatului citat.

O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la Bucureşti, în perioada 30 mai – 10 iunie 2022, pentru analiza anuală a economiei româneşti, cunoscută sub denumirea de Consultare pe Articolul IV.