Ministrul Finanţelor, veste bună pentru sute de mii de români care şi-au investit economiile de-o viaţă

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că nu se vor impozita titlurile de stat şi a mărturist că la un moment dat s-a pus în discuţie ca măsură de ultim moment.

12 sept. 2023, 11:34
Ministrul Finanţelor, veste bună pentru sute de mii de români care şi-au investit economiile de-o viaţă
Marcel Boloș aruncă bomba despre ordonanța austerității

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că nu se vor impozita titlurile de stat şi a anunţat că la un moment dat s-a pus în discuţie ca măsură de ultim moment.

Întrebat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, despre impozitarea titlurilor de stat, ministrul Finanţelor a infirmat.

Sunt foarte sincer, măsurile acestea, când le enunţăm la modul general toată lumea e de acord cu ele, când pătrundem în detaliu (..) atunci lumea începe să nu le accepte. Rămăseserăm cu un impact bugetar şi urma să gândim alte şi alte măsuri (..) şi la un moment dat s-a pus în discuţie ca măsură de ultim moment”, a afirmat Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

El a precizat că niciodată nu au fost vizaţi investitorii instutuţionali. „A fost discuţia la nivel de persoane fizice. În aceste decizii pui plus şi minus şi am constatat că e mai mult minus. Nu se vor impozita, îi liniştesc pe toţi, nu se vor impozita cel puţin aceasta este măsura de moment conturată la nivelul coaliţiei de guvernare. Impactul bugetar este cel care dictează măsura”, a mai arătat ministrul Finanţelor.

Amintim că Guvernul planifica, prin ordonanța cu măsurile fiscale menită să reducă deficitul bugetar, să impoziteze dobânzile încasate de populația care investește în titlurile de stat Tezaur și Fidelis, însă vrea să scadă impozitul la câștiguri pe bursă.

Cât câştigă un român care ține în bancă 10.000 lei timp de un an. Ce este mai avantajos: depozit sau titluri de stat?

Titlurile de stat Tezaur și Fidelis au prezentat un interes ridicat din partea populației tocmai pentru că dobânda încasată nu era impozitată, spre comparație cu veniturile din dobânzile la depozite. Și statul a fost interesat să ofere această facilitate, deoarece banii românilor care investeau în aceste instrumente financiare erau folosiți pentru acoperirea deficitului public.

Ministrul Finanţelor: Suntem pe locul al doilea în UE, având ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni despre supradimensionarea aparatului bugetar că ”suntem pe locul al doilea în UE, având ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%.

Ministrul Finanţelor a declarat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, că nu va creşte cota de TVA prin planul de măsuri fiscale pregătit de Executiv. ”Nu va creşte. (..) Acest plan pe care îl critică toată lumea ţine în viaţă aceste mari avantaje ale sistemului fiscal, 19% TVA şi 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit, 8% dividende”, a precizat Boloş. Ministrul a vorbit despre supradimensionarea aparatului bugetar şi a modului în care au crescut ca ritmicitate aceste categorii de cheltuieli, ”Suntem pe locul al doilea în UE, având ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%. Nu trebuie să dau eu foarte multe intepretări, să nu fiu criticat dar asta spune multe despre cheltuieile de personal, 120 de miliarde de lei sunt aceste cheltuielli anual mai adăugaţi 180 de miliarde la asistenţa social, sau cele 110 miliarde la pensii”, a arătat el.

Ce dobânzi pot primi românii care investesc în titluri de stat. Banii la saltea sau depozitele bancare nu mai reprezintă o soluție în vremuri de inflație explozivă