Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene: „2024 va fi anul în care absorbția fondurilor primite de România din PNRR trebuie să crească accelerat”

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, vine cu vești bune pentru beneficiarii proiectelor de investiții din PNRR.

08 dec. 2023, 21:17
Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene: „2024 va fi anul în care absorbția fondurilor primite de România din PNRR trebuie să crească accelerat”

Adrian Câciu a anunțat că, vineri, Consiliul Ministrilor de Finante al UE(ECOFIN) a avizat Planul National de Redresare și Redresare și Reziliență al României revizuit cu includerea noii finanțări de 1,4 miliarde euro din componenta Repower EU.

Citește și De cine se teme cel mai tare Nicușor Dan la alegerile locale din 2024! ”Să nu spui niciodată, niciodată”

„Astăzi, Consiliul Ministrilor de Finante al UE(ECOFIN) a avizat Planul National de Redresare și Redresare și Reziliență al României revizuit cu includerea noii finanțări de 1,4 miliarde euro din componenta Repower EU.

A fost promulgată legea nr. 369/2023 prin care se permite acordarea de prefinanțări de până la 13% din valoarea contractelor de achiziții încheiate pentru implementarea proiectelor de investiții din PNRR.

Prin același act normativ se acordă posibilitatea acordării de plăti în avans de până la 40% pentru implementarea proiectelor finanțate din fondurile europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Acest mecanism va permite autorităților locale dar și celorlalți beneficiari să aibă la dispoziție, în timp real, sumele necesare realizării cheltuielilor aferente investitiilor angajate.

S-a realizat și posibilitatea ca, pentru acele investiții de importanță sectorială pentru care coordonatorii de reformă prezintă argumentele necesare adoptării prin memorandum aprobat de Guvern, să poată exista un nivel de supracontractare superior cu introducerea unor indicatori de progres cuantificabili, astfel încât, mult mai multe proiecte să fie finanțate acolo unde există un interes sectorial ferm exprimat.

Le mulțumesc, pe această cale, colegilor din MIPE, celor din Guvern dar și colegilor parlamentari care au sprijinit adoptarea amendamentelor la Legea nr. 369/2023.

Anul 2024 va fi anul în care absorbția fondurilor primite de România din PNRR trebuie să crească accelerat, avem cadrul legal pentru asta, rămâne ca noi, toți coordonatorii de reforme și investiții, să facem un efort comun pentru ca banii să producă efectul scontat!”, a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.

Citește și Când vor scăpa bucureștenii de haosul din trafic! Anunț de ultimă oră din partea lui Nicușor Dan

Acest articol este sustinut de Partidul Social Democrat