Ministrul francez al Afacerilor Europene: Grecia, exclusă şi din UE dacă nu acceptă planul de ajutor

Grecia va fi exclusă din zona euro, dar şi din Uniunea Europeană, dacă nu acceptă planul decis de statele europene la 27 octombrie pentru a încerca să rezolve criza datoriilor, a avertizat vineri ministrul francez al Afacerilor Europene, Jean Leonetti.

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 09:08
Ministrul francez al Afacerilor Europene: Grecia, exclusă şi din UE dacă nu acceptă planul de ajutor

„Neacceptarea planului înseamnă ieşirea din euro, neacceptarea planului pentru greci înseamnă ieşirea din Europa“, a declarat Jean Leonetti pentru postul de radio Europe 1, adăugând că nu doreştre să se întâmple acest lucru.

Ministrul francez a menţionat că o ieşire a Greciei din euro şi din Uniunea Europeană nu ar trebui să destabilizeze zona euro, „pentru că astăzi, nu doar că le-am spus grecilor să-şi asume responsabilităţile şi că şi le vor asuma, dar în acelaşi timp am prevăzut măsuri de protecţie“.

Premierul grec, Giorgios Papandreou, renunţă la proiectul de referendum privind salvarea Greciei, pentru a garanta primirea fondurilor europene de către Guvernul de la Atena. Premierul a declarat că va discuta cu Opoziţia la reuniunea de urgenţă a Cabinetului. Mai mult, Giorgios Papandreou a subliniat joi că miza pentru Grecia este de a „pune în aplicare“ planul european anticriză din 27 octombrie.

Decizia premierului elen, Giorgios Papandreou, vine după ce, în cursul zilei de joi, la summitul G20 au fost făcute presiuni europene intense, în special din partea preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, şi a cancelarului german, Angela Merkel. Cei doi anunţaseră că Grecia nu va mai primi fondurile stabilite în şedinţa de la Bruxelles decât după aflarea rezultatelor referendumului.