Ministrul francez de Interne îşi pune cenuşă în cap, după declaraţiile RADICALE despre ţigani

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a schimbat radical registrul, după ce săptămâna trecută declarase că romii nu pot fi nicicum integraţi în Franţa şi că singura soluţie este repatrierea lor, mai ales în România şi Bulgaria. Aspru criticat pentru poziţia sa radicală faţă de ţigani, Valls şi-a pus cenuşă în cap în timpul unei întrevederi cu premierul francez Jean-Marc Ayrault.

RomaniaTV.net
02 oct. 2013, 10:00
Ministrul francez de Interne îşi pune cenuşă în cap, după declaraţiile RADICALE despre ţigani

Manuel Valls şi-a cerut scuze în faţa premierului Jean-Marc Ayrault pentru declaraţiile rasiste făcute despre romi în ultimele zile şi a recunoscut că a folosit multe cuvinte nepotrivite, care pe deasupra au şi fost interpretate greşit, scrie presa din Hexagon, citând surse guvernamentale.

Ministrul francez de interne a recunoscut în faţa premierului că a avut o atitudine eronată vizavi de problema integrării romilor. Mai mult, aspru criticat de mai mulţi colegi de-ai săi din guvern, Valls şi-a pus cenuşă în cap şi în faţa întregului Executiv de la Paris, recunoscând că a greşit atunci când a rostit cuvinte nechibzuite şi fraze ambigue despre ţigani, care au pus într-o lumină proastă Franţa.

Ministrul francez de interne, Manuel Valls, spunea săptămâna trecută că „este o iluzie să credem că problema romilor poate fi rezolvată numai prin integrarea lor” şi a opinat că singura soluţie este ca aceştia să fie retrimişi în ţările lor.

La numai o zi de la această luare de poziţie, Valls a revenit şi a subliniat că nu are niciun motiv să îşi „corecteze” declaraţia şi a lăsat să se înţeleagă că problema romilor ar putea afecta integrarea României în Schengen, fără a puncta însă o legătură directă între cele două probleme.

Dacă populaţia Franţei pare să fie de acord cu declaraţiile lui Manuel Valls, poziţia ministrul de Interne nu a fost tocmai apreciată de colegii săi din Guvern, care i-au atras atenţia că declaraţiile sale pot compromite Franţa.

Luni, premierul francez a intervenit în polemnica privind integrarea romilor, afirmând că aceasta este posibilă, atâta timp cât aceştia vor respecta „legile republicii”, contrazicându-l, astfel, pe Manuel Valls.