Creditorii Greciei nu sunt optimişti privind rezultatele negocierilor. Reuniunea Eurogrupului, suspendată

"Nivelul de pregătire" în negocierile dintre Grecia și creditorii săi "nu mă fac optimist în privința obținerii unui rezultat în această seară", a declarat miercuri ministrul german de finanțe, înainte de o reuniune a Eurogrupului de la Bruxelles. Reuniunea Eurogrupului a fost suspendată, urmând a fi reluată joi, relatează AFP, citată de Agerpres. 

24 iun. 2015, 19:58
Creditorii Greciei nu sunt optimişti privind rezultatele negocierilor. Reuniunea Eurogrupului, suspendată

„Aș fi plăcut surprins dacă am obține un acord în această seară”, a spus și omologul său finlandez Alexander Stubb, după mai multe ore de negocieri între premierul grec Alexis Tsipras și creditorii țării, care nu au permis să se ajungă la o propunere de acord. „Nu am văzut o propunere concretă”, a declarat Stubb, în timp ce colegul său austriac Hans-Jorg Schelling și-a exprimat regretul pentru lipsa documentului care trebuia prezentat miniștrilor, care se reunesc pentru a treia oară într-o săptămână.

Reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro consacrată Greciei a durat doar o oră miercuri, urmând a fi reluată joi la prânz, la Bruxelles, înaintea summitului european, a anunțat ministrul finlandez, citat de AFP. „Nu am ajuns încă la un acord, dar suntem hotărâți să continuăm să depunem eforturi pentru a face ceea ce este necesar. Suspendăm reuniunea și ne vom reîntâlni mâine, la ora 13.00”, a declarat la plecare președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

Alexis Tsipras a discutat timp de mai multe ore miercuri după-amiază cu directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, președintele BCE, Mario Draghi, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a încerca să apropie pozițiile Greciei și ale creditorilor săi privind lista de reforme pe care Atena trebuie să le realizeze pentru a obține deblocarea unui ajutor financiar până la sfârșitul lunii, în lipsa căruia țara riscă să intre în incapacitate de plată.

Citeşte şi CRIZA DIN GRECIA. Mario Draghi: Băncile sunt sigure, cât timp Grecia rămâne în programul cu creditorii

Negocierile sunt „dificile”, au mărturisit mai multe surse. Delegația greacă „nu este de acord” cu ultimele propuneri ale creditorilor, dar „negocierile continuă”, a anunțat la Atena guvernul grec, informează Agerpres.

„Delegația greacă a venit să discute la Bruxelles pe baza propunerilor de luni, dar instituțiile la rândul lor au înaintat o nouă propunere care apasă asupra angajaților și a pensiilor de o manieră injustă”, propunând pe de altă parte măsuri care îi favorizează pe cei bogați, a precizat sursa citată. „Delegația greacă nu poate să fie de acord cu această propunere; negocierile continuă la toate nivelurile”, a adăugat aceasta.

„Suntem într-un proces de negocieri intensive, progresăm, dar nu am ajuns încă acolo”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis. Potrivit lui, instituțiile vor expune situația miniștrilor de finanțe, pentru „a avea orientări privind maniera în care se pot face progrese”.