CRIZA DIN GRECIA. Mario Draghi: Băncile sunt sigure, cât timp Grecia rămâne în programul cu creditorii

Publicat: Marţi, 23 Iunie 2015 09:33 // Actualizat: Marţi, 23 Iunie 2015 09:33 // Sursa: romaniatv.net

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, l-a informat luni pe premierul grec Alexis Tsipras că sistemul bancar din Grecia va rămâne protejat atâta timp cât Grecia rămâne în programul de asistență convenit cu creditorii internaționali, a declarat luni seară un oficial elen pentru Reuters.

Foto: guardianlv.com

 

Cele patru mari bănci grecești, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank și Eurobank, sunt prezente și pe piața din România.

Îngrijorările cu privire la stabilitatea sistemului bancar elen, care depinde în întregime de finanțarea oferită de Banca centrală pentru a putea funcționa, au crescut în ultima săptămână după ce retragerile de depozite au crescut pe fondul temerilor că Guvernul de la Atena va impune restricții asupra mișcărilor de capital.

'Draghi l-a asigurat pe Tsipras că sistemul bancar este în siguranță atâta timp cât Grecia este în program', a declarat oficialul elen după reuniunea de la Bruxelles între Mario Draghi și Alexis Tsipras. Cu toate acestea, Draghi a subliniat cât este de important ca Grecia să ajungă la un acord cu creditorii internaționali, printre care se numără și BCE, înainte de expirarea actualului program de asistență, în data de 30 iunie.

Tot luni, Banca Centrală Europeană a majorat plafonul liniei de finanțare de urgență (ELA) destinată băncilor grecești cu două miliarde de euro, aceasta fiind a treia majorare decisă în decurs de șase zile.

Speranțele cu privire la un acord între Grecia și creditorii săi au crescut luni după ce autoritățile de la Atena au trimis un nou set de propuneri care au fost salutate de președintele Consiliului European, Donald Tusk. Conținutul exact al noilor propuneri ale Greciei nu a fost dezvăluit, însă premierul grec Alexis Tsipras a reafirmat că discuțiile pentru un acord cu creditorii vizează noul excedent bugetar primar, pensiile, prețul electricității și restabilirea 'normalității' în ceea ce privește dreptul la un loc de muncă.

De asemenea, Donald Tusk a anunțat că o nouă reuniune a miniștrilor de Finanțe din zona euro va avea loc miercuri seară, la Bruxelles, pentru a obține un acord între Grecia și creditorii săi și a evita intrarea acestei țări în incapacitate de plată. Această nouă reuniune a Eurogrupului, care trebuie să fie decisivă, va avea loc cu o zi înainte de summitul european de la Bruxelles.

În lipsa unui acord cu creditorii până la sfârșitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi în imposibilitatea achitării unei tranșe de 1,5 miliarde de euro către FMI, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată, și ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.

 

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
banci grecia Comisia Europeană criză Grecia Grecia Mario Draghi
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
23 iun 18:00
...va rămâne protejat atâta timp cât Grecia rămâne în programul de asistență convenit cu creditorii Citește mai departe…

...
23 iun 12:37
...protejat atâta timp cât Grecia rămâne în programul de asistență convenit Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
23 iun 09:46
Votează email 0 email
...atâta timp cât Grecia rămâne în programul de asistență convenit Citește mai departe… Mai mult: romania tv ...
23 iun 09:42
...media="screen">
var td_blocks = []; //here we store all the items for the current page

//td_block class - each ajax block uses a object of this class for...
1
EUR
4.8357
RON
13 Aug
noapte 20 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H