Ministrul Grindeanu atenționează Webuild privind Podul peste Dunăre de la Brăila: „Chiar cu extensia de timp de 193 de zile acordată pentru finalizarea lucrărilor, constructorul este în întârziere”

Podul peste Dunăre de la Brăila ar putea fi gata în primăvara anului viitor, în aprilie sau mai varianta Măcin, iar pentru varianta Jijila din județul Tulcea perioada august-septembrie, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

12 dec. 2022, 16:40
Ministrul Grindeanu atenționează Webuild privind Podul peste Dunăre de la Brăila: „Chiar cu extensia de timp de 193 de zile acordată pentru finalizarea lucrărilor, constructorul este în întârziere”

Sorin Grindeanu a anunțat al treilea termen pentru finalizarea lucrării. Primul termen a fost cel contractual, decembrie 2021, iar al doilea a fost 20 decembrie 2022, dată pe care constructorul și-a asumat-o pe 3 octombrie la ultima vizită pe șantier a ministrului Grindeanu.

,,Niciodată, eu și colegii de la CNAIR nu vom accepta soluții mai scurte care nu se regăsesc în proiectul tehnic licitat. Unele soluții au fost acceptate de CNAIR, altele nu, pentru că schimbau soluțiile de proiectare și parametrii licitați în defavoarea proiectului. I-am încurajat pe cei de la CNAIR să nu accepte. Există claim-uri (n.r acțiuni pentru acordarea de despăgubiri), instanța poate să decidă într-o formă sau alta. Faptul că nu se țin de termene înseamnă penalități. Bineînțeles că vor certificate negative, nu mai e loc de nuanțe. Ați văzut angajamentele (n.r Astaldi). Nu accept chestiuni care să pară că trebuie să deschidem Podul la sfârșitul anului 2022, dar acceptați voi de la CNAIR unele soluții. Așa ceva nu e legal, în primul rând. Nu poate să fie acest mod de șantaj un mod de lucru. Pe Pod, efectiv, multe nu mai sunt de făcut. În schimb pe descărcări mai e de lucru. Descărcarea pe zona de Brăila intră direct în Drumul Expres Galați-Brăila care se termină în 2023 (n.r constructor UMB), eu cred că undeva, cu tot cu vremea rea de iarnă, în aprilie-mai ar putea fi dat în trafic pe varianta Măcin în județul Tulcea și în august-septembrie la Jijila”, a declarat Grindeanu.

Citește și Când va fi gata podul peste Dunăre de la Brăila. Veşti proaste, se amână termenul de finalizare a lucrărilor

Când va fi gata Podul peste Dunăre de la Brăila. „Ritmul de lucru și mobilizarea lasă încă de dorit”

În momentul de față, stadiul fizic al podului e de 82,27%, iar al drumurilor de legătură de doar 40%.

„Constructorul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila și-a luat angajamentul public de mai multe ori ca până la finalul acestui an se va putea circula pe pod între județele Brăila și Tulcea. Din păcate, ritmul de lucru și mobilizarea lasă încă de dorit, ceea ce face ca terminarea lucrărilor la acest obiectiv să fie în întârziere, deși termenul contractual de finalizare era sfârșitul anului 2021. Precizăm că în acest moment nu sunt finalizate nici lucrările de construcție a podului propriu-zis, iar cele de la drumurile de legătură sunt la un stadiu fizic de aproximativ 40%. Menționăm că angajamentul antreprenorului a fost să dea în trafic podul suspendat (inclusiv testarea și echiparea) împreună cu aproximativ 11 km din  drumurile de legătură la sfârșitul anului 2022. Chiar cu extensia de timp de 193 de zile acordată pentru finalizarea lucrărilor prin decizia intanței de apel, constructorul este în continuare în întârziere pe întregul proiect. În plus, această extensie (obținută ca urmare a acțiunii în instanță a WEBUILD S.P.A) se poate referi doar la o secțiune a obiectivului (partea de pod) și nu la întregul contract. CNAIR așteaptă motivarea instanței pentru a putea stabili exact ce presupune extensia de timp în cauză”, arată CNAIR.

Citește și Cât de mult au avansat lucrările la podul suspendat peste Dunăre. Imagini unice cu Munții Măcinului, imortalizate de pe pod – FOTO

Lucrările la Podul peste Dunăre de la Brăila, cu o lungime de 1,9 kilometri, au început în primăvara anului 2019. Investiția a costat circa 500 de milioane de euro, iar scopul e amenajarea a 23 de kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea.