Când va fi gata podul peste Dunăre de la Brăila. Veşti proaste, se amână termenul de finalizare a lucrărilor

Sunt veşti proaste de la Ministerul Transporturilor. Ionel Scrioşteanu, secretar de stat, anunţă că podul de la Brăila nu va fi gata la finalul anului 2022, aşa cum promisese constructorul.

28 sept. 2022, 11:23
Când va fi gata podul peste Dunăre de la Brăila. Veşti proaste, se amână termenul de finalizare a lucrărilor

Când va fi gata podul peste Dunăre de la Brăila. Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, vine cu veşti proaste privind finalizarea lucrărilor la podul suspendat de la Brăila.

Când va fi gata podul peste Dunăre de la Brăila. Anunţul făcut de Ionel Scrioşteanu

Citeşte şi Când va fi gata Podul Brăila. Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Parcă vorbesc despre persoane cu dublă personalitate!”

Deşi constructorul îşi luase angajamentul că podul de la Brăila va fi gata în luna decembrie 2022, se pare că în realitate lucrurile vor sta diferit.

„Am făcut o vizită neanunțată la șantierul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, pentru a verifica dacă promisiunea antreprenorului cu privire la darea în trafic în luna decembrie 2022 a acestui obiectiv, este susținută și de realitatea din teren.

Stadiul șantierului, mobilizarea de oameni, utilaje și resurse din șantier nu confirmă susținerile repetate ale asocierii de antreprenori cu privire la finalizarea lucrărilor în luna decembrie atât a podului, cât și a primei etape a drumurilor de legătură.

Antreprenorul principal a promis că ne va comunica un grafic de lucru detaliat pe zile, până la sfârșitul anului, care să cuprindă necesarul și mobilizarea de resurse (umane, materiale și logistice), astfel încât să demonstreze tehnic posibilitatea de a se pune în circulație podul și prima etapă a drumurilor de legătură, în luna decembrie.

Voi solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere #CNAIR prezența zilnică a responsabililor de acest proiect în șantier, pentru a avea o monitorizare permanentă a resurselor asumate și mobilizate în teren, iar săptămânal să ne comunice (Ministerului Transporturilor și Infrastructurii) situația din șantier”, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor.

Reamintim că în urmă cu o săptămână, şi Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, a spus că podul nu poate fi deschis până la finalul anului.

“Văzând lucrările eu așa consider, că nu poate fi deschis, dar fără un raport al inginerului, totuși nu e o părere obiectivă, trebuie să așteptăm evaluarea. Astaldi și-a asumat că la sfârșitul anului termină Podul și o parte a drumurilor de legătură astfel încât și nu rămână un pod muzeu.

În ceea ce priveşte graficul pe care dânşii l-au depus la companie, un grafic neasumat de către inginer şi de noi, au un termen de finalizare undeva în 2025”, a declarat şeful CNAIR.

Podul suspendat de la Brăila, cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră din ultimii 30 de ani. Contractul a fost semnat în ianuarie 2018 pentru 433 milioane euro, iar constructorul a intrat în teren la sfârşitul anului 2018. Antreprenor general este asocierea italo-niponă Astaldi – IHI Infrastructure, care a câştigat licitația de aproape o jumătate de miliard de euro.

În primăvara anului 2019, au început lucrările pentru podul cu o lungime de 2 kilometri. Investiția presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri. Podul are trei deschideri: o deschidere principală (1120 m) și două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea.

De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare.

Citeşte şi Mihai Tudose: Se suspecta că la podul de la Brăila trăiește un flamingo mic și trist. Orban nu a dat un an de zile ordin de începere a lucrărilor