Ministrul în mandatul căruia Polonia a avut o creştere economică accelerată este acum noul premier

Actualul vicepremier şi ministru de Finanţe polonez, Mateusz Morawiecki, care o va înlocui pe Beata Szydlo în funcţia de premier, este un fost bancher şi un fost consilier economic al partidului de centru-dreapta Platforma Civică, vorbitor fluent de engleză şi germană, scrie EUObserver.com.

08 dec. 2017, 15:47
Ministrul în mandatul căruia Polonia a avut o creştere economică accelerată este acum noul premier

Mateusz Morawiecki, în vârstă de 49 de ani, s-a făcut cunoscut prin reprimarea evaziunii fiscale în Polonia şi prin alocarea unor fonduri suplimentare pentru serviciile de sănătate.

Noul premier vorbeşte fluent engleză şi germană şi este lăudat de oficialii UE de la Bruxelles pentru profesionalismul dovedit în timpul reuniunilor miniştrilor de Finanţe. Oficialii polonezi consideră că liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, l-ar fi ales pe Morawiecki deoarece este un tehnocrat care nu deţine multă influenţă în cadrul PiS şi care i-ar permite lui Kaczynski să îşi menţină „responsabilitatea guvernării”. Potrivit site-ului cotidianului Financial Times, Mateusz Morawiecki nu a fost un membru oficial al PiS până acum un an, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Ministrul de Finanţe din Polonia îl înlocuieşte pe premierul care a demisionat

Persoanele care îl cunosc îl descriu ca fiind un „amestec ciudat” între un fost bancher care poate discuta cu uşurinţă cu investitorii internaţionali şi care, în timp ce lucra pentru banca spaniolă Santander, s-a ridicat în vârful finanţelor poloneze, dar şi un patriot hotărât să readucă valorile unei naţiuni brutalizate de secolul 20.

În 2015 a fost numit ministru de Finanţe, iar în doar doi ani Polonia a cunoscut o creştere economică accelerată, potrivit Mediafax.

„Biserica, familia şi Polonia: astea sunt lucrurile care îl aseamănă cu Jaroslaw Kaczynski”, a declarat un apropiat al lui Morawiekci, adăugând că acesta „crede în ele 100%”. Analiştii consideră că premierul numit este foarte diferit de liderul PiS, iar viitorul politic al acestuia este unul incert.