Ministrul japonez al industriei nu vrea deversarea apei radioactive de la Fukushima în mare

Ministrul industriei japonez Yukio Edano s-a opus marţi planului operatorului centralei nucleare Fukushima care prevede deversarea în următoarele luni a apei "uşor radioactive" în largul mării, în lipsa capacităţilor de stocare.

RomaniaTV.net
13 dec. 2011, 08:48
Ministrul japonez al industriei nu vrea deversarea apei radioactive de la Fukushima în mare

Propunerea, prezentată săptămâna trecută de Tokyo Electric Power (TEPCO), a provocat mânia asociaţiilor de pescuit, în prezent lipsite de activitate din cauza poluării provocate de cea mai gravă catastrofă nucleară după cea de la Cernobâl, în 1986.

„Fără înţelegerea pescarilor nu putem accepta o asemenea acţiune”, a declarat ministrul Yukio Edano în faţa presei, invitând TEPCO să examineze soluţii care să fie acceptate de către pescari, potrivit Agerpres.

TEPCO intenţionează să deverseze în Oceanul Pacific 10.000 de tone de apă „uşor radioactivă”, stocată în prezent în rezervoare a căror capacitate este limitată.

Informate direct de operator, asociaţiile de pescuit şi-au exprimat preocuparea legată de o eventuală sporire a gradului de contaminare a mediului marin şi de teama consumatorilor.

La Fukushima Daiichi au fost acumulate zeci de mii de tone de apă folosite pentru răcirea reactoarelor centralei atomice, grav avariată de cutremurul şi tsunami de la 11 martie. Lichidul poluat este tratat cu ajutorul unui dispozitiv special în cadrul centralei, iar o parte a apei decontaminate este utilizată pentru alimentarea circuitelor de răcire. Excedentul este stocat în rezervoare a căror capacitate este insuficientă.