Ministrul Justiţiei apără pensiile speciale: „Nu pot fi eliminate”. Media pensiilor speciale, de la 4000 la 20.000 lei/lună

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, marţi, că nu este posibil ca pensiile de servicu să fie eliminate, dar se doreşte să se ajungă la un nivel echilibrat, cât mai aproape de salariu, conform Agerpres.

11 mai 2021, 14:52
Ministrul Justiţiei apără pensiile speciale: „Nu pot fi eliminate”. Media pensiilor speciale, de la 4000 la 20.000 lei/lună

Ministrul Justiţiei, Stelian, Ion susţine că nu este posibil ca pensiile de serviciu să fie eliminate. „Sunt discuţii care se derulează. Vor fi prezenţi la aceste discuţii de astăzi şi reprezentanţii sistemului judiciar, preşedintele CSM, doamna preşedintă a Înaltei Curţi şi doamna procuror general şi vom discuta şi astăzi, poate şi în altă zi despre problema pensiilor, dar nu în ideea de a se elimina efectiv aceste pensii, pentru că nu este posibil. Ştim foarte bine, au fost încercări de-a lungul timpului, am tras semnale de alarmă de-a lungul timpului să nu se creeze această iluzie în spaţiul public şi să nu se hrănească acest discurs că aceste pensii pot fi eliminate în totalitate. Aceste pensii de serviciu sunt protejate de Constituţie şi de deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat minsitrul Justiţiei.

El a adăugat că este important să se ajungă „la un nivel echilibrat, cât mai aproape de salariu, aşa cum spun şi normele europene şi cum sugerează şi criteriile internaţionale”.

PENSII SPECIALE 2021. Raluca Turcan spune când se modifică pensiile magistraţilor. Va fi o nouă formulă de calcul!

Media pensiilor speciale, de la 4000 la 20.000 lei/lună. Extremele ajung la 78.000 lei

Peste 208.000 de români beneficiază de așa-zisele „pensii speciale”, reiese dintr-un document al Curții Constituționale analizat de Europa Liberă. Conform acestui înscris, în fapt motivarea deciziei prin s-a respins impozitarea pensiilor de serviciu, cei mai bine plătiți sunt foștii magistrați.

Dincolo de argumentele juridice prezentate în motivarea deciziei 900/2020, Curtea Constituțională a României face și o analiză exhaustivă a subiectului pensiilor speciale, intens dezbătut în ultimii ani.

ASF, sursă de scandaluri și de nepotism pe salarii uriașe
Europa Liberă a analizat documentul și, în baza cifrelor adunate de CCR, obținute în urma unor comunicări oficiale cu Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și cu casele sectoriale de pensii, am realizat lista valorilor medii ale acestor pensii, pe fiecare categorie profesională în parte.

De menționat că în categoria pensiilor „speciale” intră atât indemnizațiile acordate direct de CNPP, în baza unor legi dedicate fiecarei categorii profesionale în parte, cât și cele plătite direct de casele sectoriale de pensii, cum e cazul polițiștilor sau militarilor, de pildă.

Legea permite cumularea acestor indemnizații, așa cum a decis CCR la începutul anului trecut. Așadar, un pensionar care a lucrat, în trecut, și în Poliție, și în magistratură va primi pensii aferente ambelor profesii.

 • Pensii plătite direct de CNPP, în baza unor legi speciale (date aferente 2020)
  diplomați: 833 de persoane, indemnizație medie de 5.760 de lei
  funcționari publici parlamentari: 790 de persoane, indemnizație medie de 4.765 de lei
  personalul din domeniul aeronautic: 1.423 de persoane, indemnizație medie de 11.336 de lei
  magistrați: 4.094 de persoane, indemnizație medie de 19.221 de lei
  personal auxiliar din instanțe și parchete: 1.784 de persoane, indemnizație medie de 4.702 de lei.
  personal Curtea de Conturi: 603 persoane, indemnizație medie de 8.164 de lei
  Pensii plătite de Casa de Pensii a Ministerului Apărării Naționale (date aferente anului 2019)
  militari 83.170 de persoane, cu o indemnizație medie de 3.362 de lei
  personal al Serviciului de Telecomunicații Speciale*: 1.392 persoane, venitul mediu 5.748 de lei.
  personal al Serviciului de Pază și Protecție: 1.095 de persoane, indemnizație medie de 6.457 de lei
  personal al Serviciului de Informații Externe*: 1.728 de persoane, indemnizații medii de 6.218 lei
  Pensii Plătite de Casa de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne (date aferente lunii iulie 2020)
  polițiști și jandarmi 88.413 de persoane, indemnizație medie de 4.132 de lei
  personal al Administrației Naționale a Penitenciarelor (instituție subordonată Ministerului Justiției): 10.190 de persoane, indemnizație medie de 4.560 de lei
  personal al Serviciului de Informații Externe*: 188 de persoane, indemnizație medie 4.705 lei
  personal al Serviciului de Telecomunicații Speciale*: 498 de persoane, cu o indemnizație medie de 4.047 de lei
  Pensii Plătite de Casa Sectorială a Serviciului Român de Informații (date aferente lunii iunie 2020)
  personal SRI 11.792 de beneficiari, indemnizație medie de 5.040 de lei
  rezerviști ai Serviciului de Informații Externe, indemnizație medie de 7.033 de lei

Extremele care bat la ochi
Nu pensiile medii pe fiecare categorie profesională au stârnit revolta opiniei publice în ultimii ani ci mai degrabă cele particulare care sfidează situația economică a țării. La finele anului trecut, cea mai mare pensie din România era primită de un fost magistrat, a cărui pensie brută era de 78.634 de lei, potrivit bursa.ro.

Potrivit unui răspuns oficial citat de aceeași sursă, cele mai mari 10 pensii din țara noastră sunt cele ale unor foști magistrați, a căror indemnizație se situează între 41.821 de lei și 78.634 de lei.

PENSII SPECIALE 2021. Anunțul făcut de ministrul Muncii. Pensiile speciale intră în analiză


loading...
Partenerii noștri