PENSII SPECIALE 2021. Anunțul făcut de ministrul Muncii. Pensiile speciale intră în analiză

În cadrul unei conferințe de presă pe tema evaluării pensiilor din sistemul public, ministrul Muncii Raluca Turcan a declarat că pensiile speciale vor intra în analiza ministerului.

28 ian. 2021, 12:36
PENSII SPECIALE 2021. Anunțul făcut de ministrul Muncii. Pensiile speciale intră în analiză

PENSII SPECIALE 2021. Raluca Turcan susține că ministerul Muncii este în căutarea unei formule juridice prin care să asigure un echilibru între contributivitate și suplimentarea generată de factorii favorizanţi pe legile speciale.

PENSII SPECIALE 2021

”Pensiile speciale, cu excepţia pensiilor ocupaţionale intră şi ele în analiza noastră. Suntem în căutarea unei formule juridice prin care inclusiv pentru pensiile speciale să asigurăm un echilibru între contributivitate şi suplimentarea generată de factorii favorizanţi pe legeile speciale” , a declarat ministrul muncii.

Citește și: Ministrul Muncii, anunţ crucial despre pensiile românilor: Recalcularea se va face în baza unei noi legi!

Cum se va face recalcularea pensiilor din România

Ministrul Muncii  a susţinut că procesul va fi extrem de laborios şi presupune ca toate dosarele să intre într-un format electronic pe anumiţi indicatori, după care se va termina procedura legislativă. Când va fi gata procedura legislativă şi legea, se va declanşa procesul de recalculare şi într-o perioadă scurtă de timp pensiile vor intra la plată recalculate.

„Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a avut loc în 2005. Am stabilit o perioadă de 18 luni pentru evaluarea pensiilor. Toate datele vor fi colectate în sistemul de Pensii. Evident că finalizarea acestui proces presupune resurse suplimentare faţă de cele existente. Vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene pentru Redresare. Cheltuielile pentru implementarea recalcularea pensiilor sunt cheltuieli deductibile din planul public de pensii. Pasul acesta are la bază două concepte cheie.

Recalcularea se va face în baza unei noi legi, care va conţine o formulă cu indicatori. Există o componentă tehnică şi una legislativă prin care noi pregătim o nouă lege să înlocuiască legea 127. Pensiile se primesc şi se calculează în baza legii existente.” , a declarat Raluca Turcan.

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

Ministrul Muncii susține că ar trebui să existe opțiunea pensionării la vârsta de 70 de ani.

„Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la Ministerul Muncii şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi. Trebuie să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea vârstei standard de pensionare şi salariul la stat”, a declarat ministrul Muncii.