Ministrul Mediului a anunţat când primim înapoi banii pentru fiecare sticlă și PET reciclat

Sistemul de garanţie-returnare prin care primim înapoi banii pentru fiecare sticlă şi PE reciclat va fi implementat până la sfârşitul anului viitor, potrivit ministrului Mediului.

16 sept. 2021, 08:32
Ministrul Mediului a anunţat când primim înapoi banii pentru fiecare sticlă și PET reciclat

Ministrul Mediului a anunţat  că până la finalul anului viitor,  sistemul de garanţie-returnare prin care primim înapoi banii pentru fiecare sticlă şi PET va fi funcțional.

Ministrul Mediului a anunţat când primim înapoi banii pentru fiecare sticlă și PET reciclat

Citeşte şi Tanczos Barna modifică legea de colectare a deșeurilor. Până în 2030 doar 10% din gunoiul municipal mai poate fi depozitat

Tanczos Barna a explicat că hotărârea de guvern care vizează implementarea sistemului de garanţie-returnare prin care primim banii înapoi pentru sticlele reciclate urmează să fie avizat şi analizat la Consiliul Concurenţei, Ministerul de Finanțe şi la ministerele de resort.

“A fost o dezbatere extrem de aprinsă între actorii care vor participa la implementarea acestui sistem, agenții economici, producătorii, retailerii, cei care vor avea obligația să instaleze acele automate, cei care vor trebui să instaleze punctele de colectare manuală, cei care vor trebui să construiască centrele de numărare, de reciclare.

Hotărârea de Guvern a plecat din minister, este în avizare și în analiză la Consiliul Concurenței, la Ministerul de Finanțe, la ministerele de resort. Cel târziu la sfârșitul anului următor trebuie puse în funcțiune“, a declarat Tanczos Barna la Europa FM. 

După ce sistemul va fi implementat, de fiecare dată când veți cumpăra, de exemplu, o sticlă de apă sau o doză de bere, veți achita cu 50 de bani mai mult. Această sumă reprezintă garanția pentru reciclare. După ce ați golit și ați spălat sticla o veți putea duce înapoi la magazin și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial.

Citeşte şi Paharele, farfuriile şi furculiţele din plastic de unică folosinţă vor fi interzise în România. Ministrul Mediului: „Săptămâna viitoare adoptăm OUG”