Paharele, farfuriile şi furculiţele din plastic de unică folosinţă vor fi interzise în România. Ministrul Mediului: „Săptămâna viitoare adoptăm OUG”

Ministrul Mediului a anunţat miercuri că Guvernul a adoptat săptămâna viitoare ordonanţa de urgenţă prin care va fi interzisă comercializarea unor produse din plastic de unică folosinţă precum farfuriile, furculițele sau pahare din plastic pentru băuturi.

11 aug. 2021, 15:01
Paharele, farfuriile şi furculiţele din plastic de unică folosinţă vor fi interzise în România. Ministrul Mediului: „Săptămâna viitoare adoptăm OUG”

Tanczos Barna a anunţat că paharele, farfuriile şi furculiţele din plastic de unică folosinţă vor fi interzise în România. Astfel, va fi transpusă în legislaţia naţională directiva single-use plastics.

„Transpunerea directivei single use plastics este pe circuitul de avizare la ministerul Economiei. Săptămâna viitoare va fi pe ordinea de zi a guvernului. Odată cu implementarea acelei directive se va interzice punerea pe piață a anumitor produse din plastic pahare, furculițe, farfurii și alte categorii de produse din plastic și se vor implemnta noi restricții cu privire la producerea anumitor ambalaje din plastic, ținte privind reciclarea acestor produse. Este foarte clară politica UE, pe cât se poate eliminarea plasticului și creșterea gradului de reciclare”, a declarat ministrul Mediului, conform Digi24.

Citeşte şi: Premierul Cîţu spune că prețurile au înregistrat o creștere temporară: Veniturile cresc permanent. Avem aproape cel mai ieftin combustibil din UE!

Paharele, farfuriile şi furculiţele din plastic de unică folosinţă vor fi interzise în România. De ce se aplică directiva europeană

Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a fost adoptată în urmă cu doi ani şi prevede zece categorii de produse: beţigaşe de urechi, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, baloane şi beţe pentru acestea, ambalaje de mâncare, pahare din plastic pentru băuturi, alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtre de ţigări, pungi de plastic, ambalaje din plastic, şerveţele umede şi alte produse de igienă din plastic.

La sfârşitul lunii mai 2021, Comisia Europeană a publicat orientări referitoare la normele Uniunii Europene (UE) privind produsele din plastic de unică folosinţă şi a adoptat o decizie de punere în aplicare privind monitorizarea şi raportarea echipamentelor de pescuit introduse pe piaţă şi a deşeurilor de echipamente de pescuit colectate, notează sursa citată.

Reprezentanţii Executivului comunitar au precizat că aplicarea acestor norme are ca scop diminuarea deşeurilor marine provenite de la produsele din plastic de unică folosinţă şi de la echipamentele de pescuit şi de promovare a tranziţiei către o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile.

În conformitate cu normele UE din 2019 privind produsele din plastic de unică folosinţă, până la data de 3 iulie a acestui an, statele membre trebuiau să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosinţă nu mai sunt introduse pe piaţa UE.

Citeşte şi: Florin Cîţu recunoaşte că a condus sub influenţa alcoolului, în Statele Unite şi a fost închis două zile: Am făcut o greşeală acum 20 de ani! E interesant că a apărut acum, în compeţia din PNL


loading...
Partenerii noștri