Ministrul Mediului, în urma protestului privind urşii: Va exista o cotă de intevenţie în 2017 de 350 pentru carnivorele mari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gravrilescu, i-a asigurat, miercuri, pe protestatarii veniţi la minister să atragă atenţia cu privire la suprapopularea urşilor în judeţele Harghita, Mureş, Covasna şi Braşov, că va emite un ordin prin care este stabilită o cotă de intervenţie de 350 la carnivorele mari, în 2017.

05 iul. 2017, 14:33
Ministrul Mediului, în urma protestului privind urşii: Va exista o cotă de intevenţie în 2017 de 350 pentru carnivorele mari

„După aproximativ un an şi jumătate în care am avut un vid legislativ în care am avut cote de intervenţie pentru carnivorele mari, astăzi se va emite un ordin de ministru, care va fi trimis spre avizare Academiei Române, privind intervenţiile şi cotele care vor fi date. Acerste cote, derogările respective, au la bază studiul făcut în baza Directivei europene pentru carnivore mari şi în acelaşi timp Decizia grupului de lucru, dat prin ordin de ministru în 2016, decizie care stabilea cota de intervenţie pe carnoivorele mari. Cota de intevenţie pentru carnivorele mari, urşi, în 2017, este de 350. Ţinând cont că suntem la jumătatea anului, ar reveni cam 175”, a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, după discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii delegaţiilor din ţară care au protestat în Capitală faţă de suprapopularea urşilor în judeţele Covasna, Harghita, Braşov şi Mureş.

În perioada următoare, Ministerul Mediului, Ministerul de Interne şi Ministerul Agriculturii vor emite un ordin comun pentru situaţiile de urgenţă, în interiorul aceleiaşi cote de intervenţie, care rămâne la Ministerul Mediului, a mai anunţat Graţiela Gavrilescu.

„Oamenii deja se tem că ursul se va întoarce în gospodării. Se tem pentru copii. În ultimii 4 ani, inclusiv anul acesta, avem cunoştinţă de 35 de animale care au atacat. Din acestia 20% sunt lupi restul urşi. Anul acesta au fost 9 cazuri din care 5 de urs. Noi nu putem face nimic pentru a stopa acest fenomen. Nici asociaţia de vânători. Oamenii aşteaptă soluţia de la noi. De asta suntem aici”, a declarat pentru News.ro Nagy Attila, primarul comunei Zatea, din judeţul Harghita.

El mai spune că o altă problemă sunt pagubele. „Nu sunt plătite. Din 35 de cazuri sunt plătite 8. Din 2014 nu s-a făcut nicio despăgubire”, a adăugat el.

Vânatul nu va rezolva problema, au spus reprezentanţii delegaţiilor din cele patru judeţe.

„Trebuie să existe o zonă tampon unde să se cultive orz, ceea ce mănâncă animalele sălbatice ca să nu mai vină în sate. Şi mai sunt urşii periculoşi care trebuie vânaţi”, este de părere edilul.

Un locuitor al comunei Dăneşti din judeţul Harghita a povestit cum l-a atacat ursul în gospodărie. „Ursul a prins un berbec şi am fugit să apăr berbecul, iar în momentul acela m-a atacat. Am răni la ambele picioare. Singurul lucru care m-a salvat a fost că am avut la mine telefonul. Am sunat repede la 112”, a spus victima. Primarul comunei a precizat că a fost primul caz de annul acesta când ursul a atacat în comună. Soluţia primarului: „Sunt prea mulţi urşi, după cum se vede. Eventual să fie prinşi şi duşi în alte părţi. După normele în vigoare, ar trebui să avem un urs la mia de hectare”, a spus edilul.

Borboly Csaba consideră ca toate cazurile de atacuri „trebuie făcute publice, daunele trebuie raportate şi trebuie discutată problema urşilor până la rezolvarea ei. S-au înaintat numeroase proiecte de lege, însă la fel ca în cazul petiţiilor, acestea nu au fost evaluate favorabil. Dacă se discută cât mai mult despre această temă şi ministerul Mediului va recunoaste existenţa ei, atunci va lua măsuri în acest sens”.

„Echilibru între ocrotirea animalelor şi siguranta oamenilor” a fost unul dintre sloganurile afişate de protestatarii din jud. Covasna.

Aproximativ 500 de persoane din judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş, între care primari, dar şi preşedinţii consiliilor judeţene, s-au adunat, miercuri, în faţa sediului Ministerului Mediului, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei provocate de suprapopularea urşilor în aceste judeţe. Protestatarii, cu tobe şi trompete, au atras atenţia că sunt puse în pericol vieţile oamenilor.

Delegaţia formată din reprezentanţi ai protestatarilor, condusă de preşedinţii Consiliilor Judeţene Harghita şi Covasna, Borboly Csaba, şi respectiv Tamás Sándor, însoţiţi de senatorul Tanczos Barna, a avut discuţii cu ministrul Mediului pentru a cere introducerea cotelor anuale pentru numărul de colectare a urşilor şi soluţionarea problemei.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a declarat după întâlnire că populaţia de urşi din judeţ este de 3 ori mai mare decât ar suporta teritoriul judeţului. „Legislaţia trebuie să fie clară, se impun măsuri adiacente care să-i ajute pe administratorii fondurilor cinegetice, trebuie mai multe reglementări, conforme cu situaţia la zi”, a spus acesta.

Un număr de 1.570 de specii sunt pe teritoriul judeţului Harghita, potrivit numărătorii recente, din luna aprilie, a Agenţiei Judeţene de Mediu. Zona ar putea suporta numai 390 de urşi, conform studiului aceleiaşi instituţii. „Această cotă de 175 de urşi nu rezolvă problema, dar pentru situaţiile critice e bună”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean.

Citeşte şi Sute de persoane au protestat la Ministerul Mediului, reclamând că vieţile le sunt în pericol din cauza urşilor