Ministrul Muncii anunţă al treilea an consecutiv cu indexări: „Ajustarea pensiilor depăşeşte cu mult rata inflaţiei”

Pensiile din Germania vor fi majorate în iulie, pentru al treilea an consecutiv, în premieră în mod egal în landurile din fosta Germanie de Est şi cea de Vest.

19 mart. 2024, 17:32
Ministrul Muncii anunţă al treilea an consecutiv cu indexări: „Ajustarea pensiilor depăşeşte cu mult rata inflaţiei”

Ajustarea pensiilor are la bază cele mai recente date ale Oficiului Federal de Statistică şi ale sistemului de asigurări de pensii germane. O pensie de 1.000 euro va creşte cu 45,70 euro.

Este al treilea an consecutiv când ajustarea pensiilor depăşeşte 4%.

„Sunt veşti bune pentru pensionari. Piaţa solidă a forţei de muncă şi acordurile salariale bune fac aceste creşteri posibile. Ajustarea pensiilor depăşeşte cu mult rata inflaţiei”, a declarat ministrul Muncii, Hubertus Heil.

Pentru prima dată, pensiile cresc în mod egal în landurile din fosta Germanie de Est şi cea de Vest. În Germania de Est, valoarea pensiilor a ajuns deja la valoarea celor din Vest în 2023, în urma majorărilor salariale mai ridicate.

Heil s-a referit la planurile autorităţilor de la Berlin privind pensiile. Prin pachetul de pensii, Guvernul stabilizează pe termen lung pensiile statutare, atenuând în acelaşi timp povara asupra viitorilor contributori prin generarea de capital, a explicat ministrul Muncii.

În urmă cu două săptămâni, Germania anunța că va introduce o schemă de pensii suplimentare ce vizează investiţii în pieţele de capital, pentru a se asigura că pensiile rămân legate de evoluţia salariilor, conform unui proiect de lege consultat de Reuters şi citat de Adevarul.

Sistemul de pensii al ţării este din ce în ce mai mult sub presiune, pe fondul adâncirii decalajului între salarii şi pensii din cauza schimbărilor demografice, milioane de persoane din generaţia „baby boomer”, născuţi între anii ’50 şi mijlocul anilor ’60, urmând să se pensioneze.

Citeşte şi: Bătaie ca în codru din cauza unui grătar în apartament! Un român și-a bătut vecinii cu o coadă de mătură. Doar poliția i-a putut scoate din mâinile lui

„Sistemul trebuie să rămână corect pentru generaţiile viitoare, atât pentru cei care beneficiază ca pensionari, cât şi pentru cei care finanţează sistemul. De aceea sistemul nostru de pensii trebuie actualizat”, afirmat la începutul lunii martie ministrul german de Finanţe, Christian Lindner.

Obiectivul reformei este de a garanta un nivel al pensiei de cel puţin 48% din salariul mediu, până la finalul anilor ‘2030, permiţând pensionarilor să-şi menţină nivelul de trai după pensionare.

„Nivelul sistemului legal de pensii este garantat până în 2025. Vrem să-l asigurăm permanent şi prin urmare am propus în lege să-l asigurăm legal până în 2039”, a explicat ministrul Muncii, Hubertus Heil.

Pentru a atenua povara pe termen lung asupra contributorilor, un fond suveran permanent de investiţii va fi înfiinţat, în vederea achiziţionării de acţiuni de pe pieţele bursiere globale, utilizând împrumuturi de la bugetul federal şi transferuri de fonduri guvernamentale.

În prima fază, Guvernul german vrea să se împrumute anul acesta cu 12,5 miliarde de euro (13,56 miliarde de dolari) pentru aşa numitul „Generational Capital”, pentru a investi pe pieţele de capital.

Suma va creşte anual cu 3%, în linie cu estimările privind creşterea salariilor, fiind planificaţi 15 miliarde de euro până în 2028, a explicat Lindner.

Citeşte şi: Salariații români vor plăti din pensiile private datoriile SUA, Canada, Columbia, Australia și a altor state OCDE