Ministrul Muncii anunţă dublarea pensiilor: „Sunt bani!”

Marius Budăi a anunţat miercuri bilanţul activităţii de ministrul, precizând că punctul de pensie era de 871,7 de lei la începutul mandatului, iar anul viitor este prevăzut să crească la 

16 oct. 2019, 11:04
Ministrul Muncii anunţă dublarea pensiilor: „Sunt bani!”

Marius Budăi susține că există bani pentru plata pensiilor, chiar dacă acestea au fost majorate în ultimii ani. Mai mult, ministrul Muncii a făcut chiar un bilanț al creșterilor. 

„Am preluat punctul de pensie la 871,7 de lei și l-am adus la 1265 de lei cu proiecție pe anul următor de 1775. Pensia medie, la preluarea guvernării era de 888 de lei, iar astăzi este de 1324 de lei. Pensia minimă, acea indemnizație socială, era de 400 de lei, în decembrie 2016, iar astăzi este de 704 lei.

Ministrul Muncii: „Ţara a ajuns pe mâna acestor profeți ai sărăciei”

După cum bine știți, am recalculat pensiile pentru peste 881.000 de pensionari, cei care au lucrat în grupele de muncă, iar în medie, pentru fiecare pensionar creșterile au fost de peste 1000 de lei. Cu toate aceste măriri, deficitul la fondul de pensii a scăzut de la 18 miliarde la 1,2 miliarde lei, la nouă luni, anul 2019.

Vreau să subliniez foarte clar că sunt bani pentru plata pensiilor. Dacă statul a avut bani să compenseze din bugetul de stat 18 miliarde, cu siguranță va avea și când va trebui să compenseze de la bugetul de stat și 1,2 miliarde. Cum am făcut această scădere importantă? Prin mărirea numărului de locuri de muncă, prin mărirea salariilor și implicit prin creșterea încasărilor de taxe, chiar dacă multe dintre ele au fost scăzute”, a precizat Marius Budăi în direct la România TV.

România are, în prezent, aproximativ 7 milioane de angajaţi şi 4,9 milioane de pensionari iar şomajul este la un nivel minim istoric, a arătat ministrul interimar al Muncii, Marius Budăi, miercuri, în conferinţa de bilanţ.

Potrivit acestuia, salariul mediu brut este astăzi de 5.127 de lei şi există un număr record de contracte de muncă înregistrate în Revisal: 6.465.354 contracte de muncă aferente unui număr record de 5.609.060 salariaţi activi.

Acesta a subliniat că cifra nu include funcţionarii publici şi personalul din sistemul de ordine publică şi apărare, numărul total al angajaţilor din România fiind mult mai mare, de aproximativ 7 milioane, şi depăşind, în prezent, numărul pensionarilor (4,9 milioane).

Demnitarul a atras atenţia că Guvernarea PSD lasă românilor un salariu minim brut pe economie de 2.080 lei, respectiv de 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare şi un an vechime şi 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii, în condiţiile în care salariul minim era 1.250 de lei, la începutul mandatului.