Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări cu privire la majorarea salariului minim: „Sunt discuții pentru o nouă creștere a salariului minim”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că există în acest moment discuții cu privire la creșterea salariului minim.

18 apr. 2023, 16:30
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări cu privire la majorarea salariului minim: „Sunt discuții pentru o nouă creștere a salariului minim”

Marius Budăi a afirmat că nu poate spune care ar fi valoarea unui salariu decent, considerând că este o „imprudență” să dea o cifră. Ministrul spune că măsurile sociale implmentate până acum au reprezentat o necesitate, nu un moft.

„Trebuie să avem echilibru între măsurile sociale și măsurile economice. Nu promovăm austeritatea sub nicio formă”, a afirmat ministrul la Antena 3.

Cât despre o posibilă majorare a pensiei minime la 3.000 de lei, acesta spune că „trebuie să vedem” cum se va face diferențierea între pensionarii cu stagiu minim de cotizare și pensionarii care au muncit peste acesta și iau aceeași pensie.

Citește și: Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor. Marius Budăi promite o nouă lege a salarizării „Acum analiza este mult mai grea”

Marius Budăi spune că de vină sunt „incendiile” aprinse în trecut, care au dus la un deficit excesiv: „Sunt foarte multe decizii și foarte multe măsurile pe care trebuie să le luăm”.

Când vine vorba de cele două variante de creștere a salriului minim – până la 3.500 lei de la mijlocul anului 2023 sau până la 4.000 lei la începutul anului 2024 – ministrul spune că există discuții în acest sens.

Citește și: Scenariu dramatic prezentat de Marius Budăi. Ce se întâmplă cu pensiile românilor „Până în 2070 trebuie să fim săraci”

„Din păcate, nu suntem într-o perioadă în care să dăm mesaje clare fără a greși și o să mă feresc să fac acest lucru. La 1 ianuarie, anul acesta, a fost un salt mare, de 450 de lei. Avem și discuții cu partenerii sociali. (…) Trebuie să avem discuții clare și oneste cu mediul de afaceri pentru a nu dezechilibra ce avem bun acum. Studiem ambele variante și vedem, în a doua parte a anului.

Sunt discuții pentru o nouă creștere a salariului minim fie la început de an, fie să vedem când… dar să avem o predictibilitate și pentru mediul de afaceri și ținând cont de evoluțiile și de puterea de cumpărare a celor care lucrează pe salariul minim”, a mai spus Marius Budăi.