Ministrul Rafila: Au fost semnate contractele pentru construirea a trei spitale

Contractele pentru construirea a trei spitale din România au fost semnate. E vorba despre Institutul Regional de Oncologie din Timişoara, Spitalul Municipal din Lugoj şi o nouă maternitate în Arad, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

31 mart. 2023, 17:47
Ministrul Rafila: Au fost semnate contractele pentru construirea a trei spitale

Alexandru Rafila explică faptul că măsura este un pas important pentru sistemul medical din Banat.

„Astăzi semnăm contractele de finanţare. În spatele lor sunt şi sumele integrale pentru finanţarea acestor trei obiective de investiţii: Institutul Regional de Oncologie Timişoara, Spitalul Municipal din Lugoj, iar în judeţul Arad o nouă maternitate. Sunt 2,5 miliarde de lei pentru aceste trei obiective: jumătate la Institutul Oncologic din Timişoara şi jumătate la celelalte două obiective. Cu siguranţă ele se vor finaliza”, a spus ministrul.

Citește și 3.000 de locuri de muncă la stat au fost scoase pe piață la început de an, în primării, școli și spitale

Finanţarea de 2,5 miliarde de lei este realizată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Alexandru Rafila, despre șpaga din spitale: ”Pacienţii să înţeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii personalului medical”

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a organizat în ultimele săptămâni mai multe acțiuni de combatere și prevenire a actelor de corupție din spitalele din România. Această acțiune a venit la scurt timp după ce foarte mulți medici din țară au fost implicați în dosare de luare de mită.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că aceste obiceiuri care se practică de ani de zile în spitalele de la noi nu o să dispară dintr-o dată, iar pacienţii trebuie să înţeleagă că nu sunt obligați să ofere niciun fel de beneficiu material personalului medical.

Citește și România, pe primul loc în UE la șpaga din spitale. Unul din cinci români acordă ”mici atenții” personalului medical

În ultimele săptămâni, Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii a organizat mai multe activităţi de combatere și prevenire a corpuției din spitale la care au participat managerii unităţilor sanitare, directorii executivi ai Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene, respectiv, a municipiului Bucureşti şi managerii Serviciilor de Ambulanţă Publică.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, în cadrul acestor acțiuni au fost prezentate informaţii legate de modalităţile de prevenire a actelor de corupţie, de încălcare a eticii profesionale şi a integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi riscurilor de corupţie. Au fost abordate teme care au vizat consolidarea cunoştinţelor privind starea de incompatibilitate şi a conflictelor de interese a personalului din sistemul sanitar.

Aceste prezentări au fost susţinute de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate, Direcţiei Generale Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne şi din Ministerul Justiţiei, precum şi de specialişti ai societăţii civile şi mediului de afaceri.

„Este încă o problemă la care trebuie să lucrăm toţi, cea legată de mentalităţi vechi. Obiceiurile acestea nu dispar dintr-o dată, dar se pot reduce treptat prin informare şi educare. Pacienţii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical ca să obţină serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.