Ministerul rus al Apărării, despre avionul militar ce a violat spaţiul aerian turc: Propagandă fără fundament

Ministerul rus al Apărării a calificat sâmbătă drept "propagandă fără fundament" declarațiile Ankarei că aviația rusă i-a violat din nou spațiul aerian vineri, informează AFP. Turcia a ameninţat Rusia că va suporta consecinţe, după ce a anunţat că un avion rus de tip Su-24 i-a încălcat spaţiul aerian în pofida unor avertismente, tensionând şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări implicate în războiul din Siria.

RomaniaTV.net
30 ian. 2016, 21:17
Ministerul rus al Apărării, despre avionul militar ce a violat spaţiul aerian turc: Propagandă fără fundament

„Nu a avut loc nicio violare a spațiului aerian turc de către forțele aeriene ruse prezente în Siria”, a declarat pentru agențiile de presă ruse purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konacenkov, referindu-se la aviația rusă prezentă în spațiul aerian sirian de la 30 septembrie, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Recep Erdogan vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin după ce un avion militar rus a încălcat spaţiul aerian turc

„Declarațiile turce despre pretinsa violare a spațiului său aerian de către un SU-34 rusesc sunt propagandă fără fundament”, a insistat el, adăugând că cei care acuză Rusia „nu pot fi decât propagandiști care au vizionat filme de acțiune de la Hollywood”.

„Niciunul dintre aceste radare nu sunt capabile să stabilească tipul şi naţionalitatea unei aeronave – indiferent dacă e rus sau face parte din aşa-numita coaliţie anti-ISIS condusă de Statele Unite”, a adăugat el, referindu-se la coaliţia împotriva grupării Statul Islamic.

Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Ankara pentru a-i comunica „condamnarea fermă” a faptului că un avion rusesc i-a încălcat spațiul aerian, a anunțat sâmbătă MAE turc, denunțând „o atitudine iresponsabilă”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat sâmbătă Moscova că „Rusia va trebui să-și asume consecințele dacă ea continuă astfel de violări contra drepturilor suverane ale Turciei”.

NATO a urmat imediat exemplul Turciei, cerând sâmbătă Moscovei „respectarea deplină” a spațiului său aerian.

Citeşte şi: Turcia denunţă o nouă încălcare a spaţiului său aerian de un avion militar rus. Ambasadorul rus, convocat de urgenţă

La 24 noiembrie, un bombardier rusesc a fost doborât de armata turcă deasupra graniței cu Siria, un incident ce a aruncat într-o gravă criză relațiile diplomatice dintre Turcia și Rusia, care, furioasă, a luat o serie largă de măsuri de retorsiune împotriva Ankarei, amintește France Presse.