Ministrul Sănătăţii ameninţă cu închiderea şcolilor nedeschise încă

Vlad Voiculescu anunţă revizuirea măsurii anunţate de Klaus Iohannis dacă la Terapie Intensivă se depăşeşte numărul de 1500 de pacienţi cu Covid 19.

14 ian. 2021, 21:56
Ministrul Sănătăţii ameninţă cu închiderea şcolilor nedeschise încă

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spune că decizia de deschidere a școlilor poate fi revizuită în cazul în care în secțiile de terapie intensivă crește numărul de pacienți. Rugat să indice o cifră, Voiculescu a spus 1.500.
Întrebat, joi seară, la TVR1, în emisiunea ”România9”, realizată de Ionuț Cristache, în ce condiții data de 8 februarie devine relativă, Voiculescu a răspuns: „Dacă va crește semnificativ în ATI – 1.500 – vom lua în calcul revizuirea deciziei”.

Ministrul a afirmat că nu a văzut „un impact extrem de negativ” al sărbătorilor, astfel că autoritățile au motive să creadă că „lucrurile pot fi ținute în frâu”.

„Prin distanțare câștigăm timp, războiul îl câştigăm prin vaccinare. Singură noastră speranță este vaccinul, dar acum avem niște limitări legate de numărul de vaccinuri sosite în țară. Capacitatea de vaccinare crește în fiecare zi, avem un grup care a pus pe picioare un proces care funcționează rezonabil”, a afirmat Voiculescu.

Întrebat, de asemenea, dacă nu ar fi cazul să fie bătute în cuie reguli și în școli, ministrul Sănătății a spus că în comunitate există „praguri foarte clare, scenarii”, care se vor regăsi și în școli.

La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus, într-o intervenție telefonică în aceeași emisiune, întrebat dacă își asumă ca școlile să devină, eventual, focare, a spus: „Nu am niciun motiv să nu iau în considerare opiniile specialiștilor, care au apreciat că riscul este gestionabil”.

SIMULARE: Unde ar începe şcolile pe 8 februarie, dacă incidenţa Covid-19 ar fi cea de azi

Mai departe, Vlad Voiculescu a fost întrebat ce înseamnă „risc gestionabil” și a răspuns „Dacă avem cazuri, vom încerca să le descoperim din timp, să pregătim măsuri de testare, testele antigen au evoluat. Putem să le folosim și le vom folosi în școli”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă, întrebat dacă îşi asumă ca şcolile să devină focare de infectare, că nu are niciun motiv să nu ţină cont de opiniile specialiştilor, iar ei au arătat că acest risc este unul „gestionabil”.

„Disponibilitatea de vaccinare este un parametru important. Rezultatele vaccinării se vor vedea după ce se va face şi vaccinarea şi rapelul. Mulţumesc pentru înţelegere cu privire la prioritatea de vaccinare a personalului din învăţământ. Am avut această înţelegere şi este de apreciat”, a declarat ministrul Educaţiei.Ministrul a menţionat, răspunzând unei întrebări, că „nu vor exista diferenţe de statut” între profesorii care vor accepta vaccinarea şi cei care refuză imunizarea împotriva noului coronavirus.

„Este foarte important să precizăm că toate celelalte reguli vor trebui respectate”, a mai spus Cîmpeanu.El a precizat că decizia privind redeschiderea şcolilor a fost „adoptată prin consens”; ţinându-se cont de dreptul la educaţie, dar şi la cel la sănătate.

„Important este să ne putem păstra pe acelaşi palier sau să avem scăderi sau să nu avem creşteri semnificative”, a precizat ministrul.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după întâlnirea cu miniştrii Sănătăţii şi ai Educaţiei şi cu şeful DSU, că începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Şeful statului a precizat că o decizia finală va fi luată în 2 februarie. În cazul învăţământului universitar, decizia va fi luată la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, în virtutea autonomiei universitare.