Ministrul Sănătăţii, anunţ TERIBIL în dimineaţa de Paşte: „Vârful pandemiei va fi peste câteva zile”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a transmis românilor, în dimineaţa de Paşte, să mai aibă răbdare încă 7-10 zile, până va fi vârful pandemiei, a recunoscut că este un moment greu, dar „ne trebuie credinţa şi speranţa că următoarele sărbători să le petrecem împreună”.

19 apr. 2020, 09:27

CORONAVIRUS ROMANIA. „Mulţumesc populaţiei care a înţeles mesajul şi să aibă răbdare încă 7-10 zile. E un moment greu, dar ne trebuie credinţa şi speranţa că următoarele sărbători să le petrecem împreună (…) Suntem aproape de un vârf şi sperăm ca apoi să avem una-două săptămâni de stabilitate, după care să începem să scădem ca număr de cazuri noi”, a transmis ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, în prima zi de Paşte, într-o intervenţie telefonică la A3.

Totodată, ministrul Sănătăţii, a spus că partea bună este că avem o creştere lentă a cazurilor de coronavirus, iar acum suntem în scenariul 4, când cazurile de la UPU sunt privite ca potenţiale cazuri COVID, pentru mai multă precauţie.

„Izolarea la domiciliu a permis consumarea acestei boli, ca să nu mai avem transmitere comunitară. Nerespectarea măsurii face ca numărul de cazuri să crească. Putem avea 12.000-15.000 de cazuri în vârful pandemiei, poate chiar şi mai mult, dacă nu se respectă măsurile. Dar sper ca trendul să rămână acesta, lent „, a atras atenţia ministrul Sănătăţii.

Tătaru: În condiţiile în care vom avea transmitere accentuată în comunitate, putem merge şi la mai multe cazuri: 15.000, putem merge şi spre 20.000 dacă nu avem acele precauţii

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că numărul cazurilor de infectare cu coronavirus este în creştere şi trebuie să ne aşteptăm la decese. „În condiţiile în care vom avea transmitere accentuată în comunitate, putem merge şi la mai mult, număr de cazuri: 15.000, putem merge şi spre 20.000 dacă nu avem acele precauţii”, spune el. Tătaru mai spune că trebuie să ne obişuim „să convieţuim” vreo două sezoane cu acest virus, chiar dacă nu va avea aceeaşi manifestare.

„Am spus de la început ca vom fi pe un vârf la 7-10 zile după Paşte, atunci noi trebuie să ştim că acest vârf se va duce mai târziu şi va fi mai abrupt după ce facem în aceste zile. Menţinem izolarea, menţinem distantarea, atunci putem avea acelaşi parcurs pe care îl avem acum, până, eu ştiu, în 20-25 aprilie, urmând ca, după cele 7-10 zile de după Paşti, să putem vedea o stagnare ca număr de cazuri noi şi poate după 15 mai o scădere a numărului de cazuri noi de la o zi la alta, urmând ca după 1 iunie să vorbim şi de altceva”, a declarat Nelu Tătaru, într-un interviu acordat Digi 24.

El a spus că numărul de cazuri este în creştere, dar în prezent pacienţii care sunt pot fi trataţi în spitale.

„Avem şi cazuri în terapie intensivă. Trebuie să ne aşteptăm ca în următoarea perioadă să avem o creştere a numărului de cazuri, dar să avem şi nişte decese. Sunt cazuri cu comorbidităţi, persoane peste 65 de ani, până la 80-90 de ani, majoritatea cu comorbidităţi, şi care după lupta care se dă în Terapie Intensivă sunt unii care nu câştigă această luptă. Trebuie să ne aşteptăm şi la aceste cazuri”, a afirmat Nelu Tătaru.

El a mai spus că numărul de cazuri ar putea fi mai mare faţă de estimările iniţiale, dacă transmiterea în comunitate va fi accentuată.

„Am făcut o preconizare în condiţiile în care un asimptomatic infectant merge 1 la 2, 1 la 3. Ne-am gândit la acel număr pe care l-am dat. În condiţiile în care vom avea transmitere accentuată în comunitate, nerespectarea unor reguli, putem merge şi la mai mult, număr de cazuri: 15.000, putem merge şi spre 20.000 dacă nu avem acele precauţii. Deci menţin ce am spus şi acum patru săptămâni, şi acum opt săptămâni: izolare voluntară la domiciliu. Încă nu este timpul. Rămâne acel timp în momentul în care vom vedea o stagnare a numărului de cazuri de la o zi la alta şi vom vedea, de la o zi la alta, mai puţine cazuri noi. Noi trebuie să ne obişnuim să convieţuim încă vreo două sezoane cu acest virus, numai că nu vom avea aceeaşi manifestare – o parte din populaţie se va fi imunizat, o parte din populaţie va respecta precauţiile…”, a afirmat Nelu Tătaru.