Ministrul Sănătăţii: Avem focare peste tot. România este în pericol sanitar

Evoluția pandemiei de coronavirus din România este în trend descendent de mai multe săptămâni, iar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că pericolul încă nu a trecut.

RomaniaTV.net
11 iun. 2020, 05:09
Ministrul Sănătăţii: Avem focare peste tot. România este în pericol sanitar

Ministrul Sănătății susține prelungirea stării de alertă în România și după data de 15 iunie, fapte pe care îl susține și președintele Klaus Iohannis, dar și prim-ministrul Ludovic Orban.

De cealaltă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, dar și aliații săi din Parlament nu sunt de acord cu încă 30 de zile de stare de alertă.

Citește și: Nelu Tătaru: Grădiniţele, creşele şi after school-urile de stat pot fi deschise din 15 iunie

„Chiar dacă nu e aprobată de Parlament, este o stare de alertă”, a spus, la Digi24, Nelu Tătaru, care a invocat cele aproape 200 de cazuri noi zilnice din ultima perioadă, dar și faptul că la terapie intensivă sunt aproximativ 150 de români. Acest număr final reprezintă aproximativ 10% din numărul total de paturi de terapie intensivă de care dispun spitalele din România.

Nelu Tătaru susține că este neovie de anumite condiții pentru a putea reveni gradual la o viață normală, iar pandemia încă nu s-a sfârșit în România.

„Tot ce înseamnă măsuri, norme, sunt aprobate doar în contextul unei stări de alerta, doar în acest cadru. Detașarea personalului medical, distribuirea de măști pentru categoriile defavorizate se pot face doar în cazul stării de alertă. Sunt condiții pentru a putea gradual reveni la o viață normală. Nu s-a terminat pandemia, nu am coborât panta, înca avem transmitere comunitară, sunt noi focare. Trebuie să relaxam gradual măsurile, iar asta se poate face doar într-un astfel de cadru, de stare de alertă”, a adăugat Tătaru, adăugând că „România este în pericol sanitar”.

Nelu Tătaru a declarat faptul că dacă se va renunța la starea de alertă „nu se va mai putea restricționa absolut nimic”. Mai mult decât atât, acesta susține că în România există focare ”în constituire” peste tot.

De la declanșarea epidemiei în România au fost confirmate aproape 21.000 de cazuri de coronavirus, iar peste 15.000 dintre cei infectați s-au vindecat deja de boală. În ceea ce privește numărul deceselor acesta a ajuns la 1.360.


loading...