Ministrul Sănătăţii, avertisment despre valul patru al pandemiei. „Trebuie să mai fim flexibili”

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a declarat că România trebuie să se pregătească pentru valul patru al pandemiei COVID-19, motiv pentru care susţine că românii trebuie să fie mai "flexibili".

10 iun. 2021, 23:32
Ministrul Sănătăţii, avertisment despre valul patru al pandemiei. „Trebuie să mai fim flexibili”

Ministrul Sănătății a vorbit despre posibilitatea apariţiei valului patru al pandemiei COVID-19. Ioana Mihăilă a precizat că lecțiile trecutului și numărul de persoane vaccinate ar putea ușura misiunea administrației.

„Lecțiile învățate ne arată că trebuie să mai fim flexibili, să nu mai ajungem la încărcătură din valurile precedente (…) acum avem persoane vaccinate (…) Spitalele își pot regla rapid numărul de paturi”, a declarat ministrul Mihăilă, joi, la TVR, conform Mediafax.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a fost întrebat când se va ajunge la pragul de cinci milioane de persoane vaccinate în România.

„Probabil, în câteva săptămâni, a afirmat Ioana Mihăilă.

Citeşte şi: Semnal de alarmă de la un celebru medic infecţionist. Ce riscă să pățească românii care s-au imunizat împotriva Covid-19

Cât despre tulpina indiană de COVID-19, ministrul Sănătăţii a dat de înţeles că nu schimbă perspectiva față de cum eram în urmă cu o săptămână sau două.

„Nu o schimbă față de cum era în urmă cu o săptămână sau două săptămâni. Tulpina indiană apăruse în urmă cu două luni la noi în țară. E bine că numărul se menține redus și că, cel puțin din datele raportate de INSP încă nu există transmitere comunitară, sau, cel puțin, transmitere comunitară semnificativă pentru tulpina indiană”, a spus Mihăilă, conform sursei citate.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a anunţat că elevii vor purta mască în interiorul școlii și pe parcursul anului școlar viitor. E vorba în special de cei care nu sunt vaccinați.

„Vom susține ca la interior copiii să rămână cu mască, cel puțin cei care nu sunt vaccinați. (…) Trebuie judecat și în funcție de incidență, se poate discuta și o măsură de relaxare în interior. Totuși, lecția din Marea Britanie ne învață că, atunci când a fost o relaxare, a crescut numărul cazurilor”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, joi, la TVR.

Citeşte şi: Ioana Mihăilă: Elevii nevaccinați vor purta mască de protecție și anul viitor în interiorul școlii

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinare împotriva COVID-19, 41.554 de persoane au fost imunizate în ultimele 24 de ore. Din totalul cetățenilor care s-au vaccinat,  18.554 au primit doar prima doză, iar 23.000 au fost vaccinați și cu a doua doză. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 18 reacții adverse.

Până în prezent, 4.514.587 de persoane au fost imunizate anti-COVID.

Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 10 iunie: Numărul persoanelor care s-au vaccinat cu prima doză a serului anti-Covid19 este în scădere