Ministrul Sănătăţii avertizează că a crescut numărul cazurilor de COVID-19: „De la 300 de cazuri pe zi, în medie, la 400 de cazuri”

Ministrul Sănătăţii trage un semnal de alarmă în privinţa cazurilor de coronavirus. Alexandru Rafila a anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că media zilnică a persoanelor confirmate cu covid-19 a crescut de la 300 la 400.

20 iun. 2022, 14:09
Ministrul Sănătăţii avertizează că a crescut numărul cazurilor de COVID-19: „De la 300 de cazuri pe zi, în medie, la 400 de cazuri”

Ministrul Sănătăţii avertizează că a crescut numărul cazurilor de COVID-19. Alexandru Rafila spune, însă, că nevoia de servicii medicale spitaliceşti şi de servicii de terapie intensivă este una minimă.

Ministrul Sănătăţii: Avem aproape 400 de cazuri pe zi

Alexandru Rafila atrage atenţia asupra faptului că tot mai multe persoane au început să fie, din nou, confirmate cu corornavirus.

Citeşte şi Rafila, despre variola maimuţei: Recomandarea aceasta de precauţie în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare

„Avem aproape 400 de cazuri pe zi, ca şi medie, şi am crescut de la 300 de cazuri pe zi, în medie, la 400 de cazuri. Germania înregistrează 100 de mii de cazuri pe zi, dar semnul bun este că nevoia de servicii medicale spitaliceşti şi, mai ales, de servicii terapie intensivă a fost minimală, în ciuda numărului mare de cazuri. Sperăm să rămână la fel”, a afirmat Rafila.

Ministrul a mai precizat că fiecare persoană trebuie să se protejeze cum poate mai bine.

„Evident, acum singura măsură aplicabilă este să ne protejăm fiecare aşa cum este mai bine, în sensul evitării totuşi a zonelor foarte aglomerate sau chiar a utilizării măştii în interior acolo unde este o foarte mare densitate de oameni sau unde stăm un timp îndelungat. Dar lucrul ăsta rămâne o decizie individuală. Noi monitorizăm evoluţia în continuare, deci faptul că raportăm săptămânal nu înseamnă că nu monitorizăm îndeaproape acest fenomen, dar în mod evident acele cifre legate de procentul de paturi de spital ocupate şi procentul de paturi de terapie intensivă nu mai era relevant, era doar extrem de redus şi nu avea rost o raportare zilnică a acestor parametri”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Rafila a mai subliniat faptul că transmisibilitatea acestei tulpini Omicron este mai ridicată.

„Din păcate, această extindere în unele ţări din vestul Europei a infecţiei, care apare atât la persoanele vaccinate, cât şi la cele care au trecut prin boală – şi cunosc şi eu cazuri – au trecut prin boală şi au fost vaccinate, arată că transmisibilitatea acestei tulpini Omicron şi acum a variantelor sale este înaltă şi, din păcate, trecerea prin boală sau vaccinul nu protejează împotriva transmiterii, eventual împotriva formelor grave la persoanele din categoriile vulnerabile”, a mai afirmat ministrul.

Ministerul Sănătăţii informează, luni, 20 iunie, că un număr de 458 de persoane sunt internate în unităţile sanitare de profil în secţii cu COVID-19. Conform ultimelor date, la ATI sunt internate 46 persoane, dintre care 41 sunt nevaccinate.

Din totalul pacienţilor internaţi în prezent, 48 sunt minori, toţi fiind internaţi în secţii şi niciunul la ATI.

În intervalul 13 – 19 iunie au fost raportate de către INSP 12 decese – 6 bărbaţi şi 6 femei.

Decesele au fost înregistrate: unul la categoria de vârstă 20-29 de ani, unul la categoria de vârstă 30-39 de ani, unul la categoria de vârstă 40-49 de ani, unul la categoria de vârstă 60-69 de ani, trei la categoria de vârstă 70-79 de ani şi cinci la categoria peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care prezentau comorbidităţi. Dintre pacienţii decedaţi, 2 erau vaccinaţi şi 10 nevaccinaţi.

Până în prezent, 65.726 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România.

Citeşte şi Masca redevine obligatorie în România. Cine trebuie să o poarte