Ministrul Sănătăţii, declaraţie controversată. „Din cauza plecării părinţilor în străinătate, tot mai mulţi copii suferă de autism”

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat într-o conferinţă de presă că există o legătură directă între răspândirea cazurilor de autism la copii şi plecarea părinţilor acestora la muncă în străinătate.

27 ian. 2020, 19:18
Ministrul Sănătăţii, declaraţie controversată. „Din cauza plecării părinţilor în străinătate, tot mai mulţi copii suferă de autism”

Din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism. Este o corelare între această afecțiune și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede. Și atunci trebuie să creștem capacitatea noastră ca țară de a trata aceste afecțiuni„, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, într-o conferinţă de presă transmisă în direct de epoch-times.ro.

Autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora.

Autismul sau tulburările din spectrul autismului (TSA) sunt un grup de tulburări complexe de dezvoltare a creierului. Acest termen acoperă tulburarea autistă, tulburarea Asperger și autismul atipic. Copilul cu asemenea tulburări are dificultăți în interacțiunea și comunicarea socială și printr-o gamă restrânsă de interese și activități, cu caracter repetitiv.

TSA încep în copilărie și tind să persiste în adolescență și maturitate. În cele mai multe cazuri, TSA sunt evidente în primii 5 ani de viață. Persoanele cu TSA prezintă deseori și alte afecțiuni, cum ar fi: epilepsia, depresia, anxietatea și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Autismul nu este o boală, ci o tulburare de comportament, din acest motiv diagnosticul nu poate fi pus prin analize de sânge, analize ADN sau alte investigaţii clinice. Singurul mod prin care un medic psihiatru în pediatrie pune diagnosticul de autism este prin analizarea comportamentului copilului. De aceea, implicarea părintelui este esenţială, pentru că el trebuie să observe primul dacă apare ceva anormal în dezvoltarea celui mic.