Ministrul Sănătății, prima reacție în cazul tragediei din Neamț: „Ar fi un scurtcircuit”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a plecat de urgență la Piatra Neamț pentru a verfica situația de la fața locului. La spitalul din P. Neamț a fost instituită o celulă de criză, iar planul roșu a fost activat.

14 nov. 2020, 20:42
Ministrul Sănătății, prima reacție în cazul tragediei din Neamț: „Ar fi un scurtcircuit”

Update

. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că spitalul de la Piatra Neamț va fi trecut în subordinea Ministerului Sănătății. El a ajuns de urgență la fața locului pentru a discuta cu medicii, pompierii și pacienții. În paralel, MAI a instituit o celulă de criză la nivelul Guvernului.

„Spitalul va fi trecut în coordonarea Ministerului Sănătății. Coordonarea tuturor spitalelor va fi făcute în subordinea MS. Cei de la ISU au o anchetă în evaluare. Atât medicul cu arsuri, cât și restul medicilor sunt tratați. Am făcut o celulă de criză tocmai pentru a evalua situația. Spitalul va mai putea să asigure 12 paturi la etajul 3. Erau 16 paturi și 16 persoane”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a plecat de urgență la Piatra Neamț. Zece oameni au murit la secția de terapie intensivă la Piatra Neamț în urma unui incendiu, iar alte două persoane sunt în stare extrem de gravă. „Avem 8 decese, un salon evacuat, iar 8 pacienți o să fie transferați la Iași. O să fie transferați la Lețcani. Sursa incendiului e evaluată de ISU. Ei spun că ar fi un scurtcircuit.”, a spus Nelu Tătaru la Digi24.

Detalii DRAMATICE de la Neamț: Medicul și-a riscat propria viață pentru a salva un pacient din incendiu

Ministrul Sănătății. Medicii de la Iași au plecat de urgență pentru a oferi ajutor colegilor de la Neamț

Medicii de la Iași au plecat de urgență pentru a oferi ajutor colegilor de la Neamț. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pompierii au intervenit cu cinci autospeciale de stingere şi o autoscară. Purtătoarea de cuvânt al ISU Neamţ a anunţat că probabil mai sunt şi alţi oameni care necesită îngrijiri medicale din cauza inhalării de fum. Alţi opt pacienţi care erau în salonul alăturat şi au fost salvaţi vor fi transportaţi la Spitalul Judeţean Iaşi, au transmis reprezentanţii Spitalului Judeţean Neamţ. A fost rănit şi medicul de gardă, urmând să fie şi el transferat.

De asemenea, managerul Spitaului Judeţean Piatra Neamţ Lucian Micu a spus că: „Vestea bună e că incendiul a fost stins în totalitate. Nu a fost afectată decât secţia ATI. Există 8 decedaţi în urma incendiului, un cadru medical de gardă care suferă arsuri pe 40% din corp urmează să fie transferat la Iaşi. A fost activat Planul Roşu. Celelalte secţii ale spitalului nu au fost afectate. Toţi pacienţii sunt în siguranţă”

Ministerul Sănătăţii mai spune că nu are încă  finalizată evaluarea transferurilor din Neamț

Şefa UPU SMURD Iaşi prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu a declarat că patru autospeciale – două de victime multiple şi două de la terapie intensivă se deplasează la Piatra Neamţ pentru a prelua din pacienţi.

„Da, să preluăm medicul care ştim că are arsuri pe o suprafaţă mare pentru clinica de chirurgie plastică la Spitalul Sfântul Spiridon şi pacienţii care sunt acolo în terapie intensivă. Plecăm acum cu maşini de victime multiple şi cu maşini de Terapie Intensivă, cu mai mulţi medici şi mai mulţi asistenţi. Deocamdată patru autospeciale se deplasează acolo şi două de victime multiple, două de la terapie intensivă şi mai avem pregătită una de la spitalul militar care va fi disponibilă. Evident personal care va fi mobilizat de acasă pe care îl organizăm acum. Medicii din specialităţile de la chirurgie plastică care se vor organiza aici la Iaşi, în aşteptarea pacienţilor”, a declarat Diana Cimpoeşu, sâmbătă seara la Digi 24.

Ea a spus că „noi ştim că nu au leziuni de arsură, dar vom putea spune după ce îi vom evalua acolo. Colegii noştri urgentişti de acolo ne-au dat câteva informaţii, dar sunt şi ei foarte presaţi şi stresaţi de situaţia respectivă”.

Chestionată dacă sunt suficiente locuri la ATI Iaşi pentru pacienţii COVID, medicul a replicat: „Vom face ceva să le găsim locuri. E o situaţie de urgenţă şi vom face ceva. Niciodată nu sunt suficiente locuri la ATI, dar vom găsit nişte soluţii până echipele se întorc de acolo. Situaţia de la Terapie Intensivă pentru COVID nu poate fi la momenutl acesta cu multe paturi libere, dar vom găsi nişte soluţii până când echipele mele se întorc de acolo, împreună cu coordonatorul regional pe ATI, vom găsi nişte soluţii”.

Întrebată dacă ia în calcul să ceară şi sprijinul judeţelor apropiate, în cazul în care nu vor fi identificate soluţii, Cimpoeşu a răspuns: „Cu siguranţă, da. Ştim că de obicei ATI de la Bârlad e primul care sare în ajutor. Vom vedeam”.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tataru ,se va deplasa in această seară la Neamţ pentru evaluarea situatiei.