Ministrul suedez pentru Afaceri Europene: UE să fie mai dură cu România!

UE ar trebui să fie mai fermă în privinţa cerinţelor ca România să respecte libertatea de exprimare şi drepturile omului, a declarat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, în contextul escaladării luptei politice dintre premierul şi preşedintele român, relatează postul Radio Suedia.

RomaniaTV.net
27 iul. 2012, 15:28
Ministrul suedez pentru Afaceri Europene: UE să fie mai dură cu România!

Potrivit site-ului postului, Sverigesradio.se, Birgitta Olsson a pledat pentru strategii UE mai dure în privinţa respectării drepturilor omului în statele „mai noi” din cadrul blocului european. Ea a apreciat că, deşi cerinţele dinaintea aderării la UE sunt „stricte” în privinţa responsabilităţii referitoare la drepturile omului şi democraţie, este mai dificil ca statele să fie monitorizate în aceste domenii după aderare.

Olsson a declarat că doreşte să creeze un „sistem de clasificare” a statelor UE din perspectiva drepturilor omului. „Trebuie să numim, (să facem de) ruşine şi să expunem (problemele unor) ţări, ci nu să ne fie teamă să utilizăm sancţiuni”, a subliniat ea.

În opinia ministrului suedez, UE ar trebui să nu evite să utilizeze sancţiuni împotriva ţărilor care „subminează” drepturile omului.

Dacă nu rezolvăm problemele pe care le avem în România, creăm un standard rău pentru ţări care vor să adere la UE, ca Serbia şi alte ţări din Balcani. De aceea este important să fim mai duri”, a subliniat Birgitta Olsson pentru Sverigesradio.

Natura luptei pentru putere din România a ridicat întrebări dacă această ţară, care a aderat la UE pe 1 ianuarie 2007, este suficient de democratică, potrivit postului. Preşedintele Traian Băsescu (centru-dreapta) a fost suspendat de o coaliţie condusă de premierul Victor Ponta (centru-stânga) în Parlament. Un referendum va stabili duminică dacă preşedintele, suspendat din funcţie, va fi nevoit să demisioneze.


loading...
Partenerii noștri