Ministrul Titus Corlăţean participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, va participa luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din Statele Membre UE, care se va desfăşura la Bruxelles, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
22 iul. 2013, 05:58
Ministrul Titus Corlăţean participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Potrivit MAE, agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe include subiecte de interes major pentru politica externă a Uniunii Europene. În acest sens, miniştrii Afacerilor Externe vor avea oportunitatea de a analiza aspecte privind evoluţiile recente din Vecinătatea Sudică, cu accent pe evoluţiile din Egipt.

Totodată, vor analiza posibilităţile de acordare a asistenţei UE pentru populaţia siriană afectată de criză şi vor discuta perspectivele iniţiativei SUA-Rusia de organizare a conferinţei internaţionale Geneva 2 referitoare la situaţia din Siria. Stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu se va afla, de asemenea, în atenţia miniştrilor, care vor avea un schimb de opinii pornind de la evoluţiile recente.

Un punct distinct pe agenda miniştrilor Afacerilor Externe îl va constitui Africa, cu accent pe analiza situaţiei de securitate şi a contextului politic din regiunea Marilor Lacuri. Miniştrii vor avea şi un schimb de opinii privind evoluţiile din Congo şi Somalia, în perspectiva Conferinţei UE-Somalia privind viitorul statului african, care se va desfăşura la Bruxelles, pe 16 septembrie.

În marja Consiliului Afaceri Externe va avea loc reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic, în pregătirea Summitului de la Vilnius (28-29 noiembrie), cu participarea miniştrilor Afacerilor Externe din cele şase state partenere.

Şefii diplomaţiilor europene vor aborda şi o serie de alte subiecte cu impact în conturarea politici externe a UE, respectiv securitatea resurselor de apă la nivel global şi iniţiativele Bruxelles-ului în acest domeniu. O discuţie aprofundată o va constitui evaluarea de etapă a implementării Strategiei UE în domeniul democraţiei şi drepturilor omului.