Ministrul Sănătăţii despre raportul INSP cu 2800 de cazuri noi pe zi în septembrie: „Fiecare dintre noi avem pe cineva cunoscut bolnav”

Ministrul Sănătății a declarat joi că, în măsura în care nu se respectă regulile, pot fi mai mult de 2.800 de cazuri de coronavirus pe zi în luna septembrie, așa cum a prognozat INSP. "Pandemia nu se tranșează în spital”, a subliniat Nelu Tătaru.

RomaniaTV.net
13 aug. 2020, 12:56
Ministrul Sănătăţii despre raportul INSP cu 2800 de cazuri noi pe zi în septembrie: „Fiecare dintre noi avem pe cineva cunoscut bolnav”

„Previziuni pot fi multe, în contextul în care nimeni din țara asta n-o să respectăm niște reguli și nu vom încetini acea transmitere comunitară, putem ajunge și la mai multe cazuri. Eu sper că toți am înțeles ce înseamnă acest moment, sper că toți am înțeles că a fost și o perioadă în care a fost rătăcirea unora dintre noi, care am bagatelizat tot ce a însemnat această pandemie. Haideți să fim serioși, cred că în acest moment fiecare dintre noi avem pe cineva cunoscut care trece prin boală și puțini dintre noi care îi avem pe cei care au decedat”, a spus Nelu Tătaru, într-o discuție cu jurnaliștii.

„Pandemia nu se tranșează în spital. Atâta timp cât vom avea cazuri, acest corp medical va deveni colmatat la un moment dat, cât nu se respectă niște reguli, cât vom avea o transmitere accentuată în comunitate, noi ca și corp medical nu vom putea să gestionăm ce ne vine în unitățile spitalicești. Avem și noi o limită. Cred că măsurile ar trebui să fie respectate”, a adăugat ministrul.

Starea de alertă va fi PRELUNGITĂ încă o lună. Nelu Tătaru: „Va trebui să dăm şi o hotărâre de Guvern”

El a amintit de cele trei zile de vid legislativ și că legea actuală este contestată la Curtea Constituțională: „Haideți să lăsăm momentul politic, să-l trecem pe un moment medical pe care încă nu l-am terminat. Să ne gândim la un moment ecnomic și după aia să-l facem și politic”.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a anunţat că înaintea şedinţei Executivului de vineri va fi şi o întrunire a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), deoarece trebuie dată o hotărâre de Guvern pentru prelungirea stării de alertă.

„Înaintea şedinţei de Guvern, fiindcă la şedinţa de Guvern va trebui să dăm şi o hotărâre de Guvern în sensul prelungirii stării de alertă, dacă ea este luată în calcul de CNSU şi domnul premier Ludovic Orban”, a afirmat Nelu Tătaru, joi la Academia Română.

Pe 15 iulie, Guvernul a prelungit starea de alertă, după ce reprezentanţii Executivului anunţaseră că nu vor fi noi restricţii, dar nici noi măsuri de relaxare. Astfel, rămâne obligatorie purtarea măştii în spaţiile închise, magazine, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, dar se menţin şi restricţiile privind restaurantele în spaţii închise, organizarea de mitinguri şi unele evenimente.