Minorii britanici se vaccinează anti-Covid fără acordul părinţilor. Ce spune un cercetător român de la Oxford

Adolescenții din Marea Britanie decid singuri dacă vor să se imunizeze anti-Covid sau nu. De asemenea, de la 12 ani ei pot lua această decizie dacă arată că înțeleg ce înseamnă imunizarea.

21 sept. 2021, 15:45
Minorii britanici se vaccinează anti-Covid fără acordul părinţilor. Ce spune un cercetător român de la Oxford

Autorităţile din Marea Britanie le-au dat adolescenților cu vârsta de peste 16 ani să decidă singuri dacă se vaccinează anti-Covid sau nu deoarece aceştia s-au lovit de multe ori de opoziția părinților – mare parte din ei participanți la protestele anti-vaccinare care au avut loc în ultimele luni.

Mai mult, în unele cazuri, copiii pot decide de la 12 ani dacă să se imunizeze. „În foarte rarele ocazii în care există o diferență de opinie între părinte și tânărul de 12-15 ani, în care părintele, de exemplu, nu vrea să-şi dea consimțământul pentru vaccin, dar tânărul de 12-15 ani vrea să se imunizeze, atunci primul pas este ca medicul să aducă părintele și copilul împreună, pentru a vedea dacă se poate ajunge la consens. Dacă acest lucru nu este posibil, iar copilul arată că înţelege ce înseamnă vaccinul, atunci el poate primi doza”, a precizat un oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii de la Londra.

Citeşte şi Vaccinarea cu a treia doză începe toamna aceasta. Anunţul făcut de ministrul interimar al Sănătăţii: Categoric. Avem destule doze!

Imunologul Ștefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, a explicat că decizia a fost luată în baza unui precedent, deoarece într-un proces din anii ’80 s-a hotărât ca tinerii care pot demonstra că înțeleg un act medical, să poată lua o decizie cu privire la el.

Legat de vaccinarea anti-Covid a tinerilor și făcând parte din primul centru de vaccinare din Oxford dedicat tinerilor peste 16 ani, la clinica de aici au venit și foarte mulți neînsoțiți de părinți, tocmai pe această abilitate de a obține vaccinul fără consimțământul părinților. Sunt și mulți care vin cu părinții, sunt și afecțiuni medicale care necesită prezența lor.

Și pentru adulți, în Marea Britanie, vaccinarea a mers pe încredere. Dacă cineva a vrut să se vaccineze, i-a fost ușor să o facă, nu sunt necesare nici dovada vârstei sau a domiciliului, nici numărul de înregistrare la sistemul de sănătate”, a spus Ștefan Dascălu, la Digi24.

Citeşte şi Certificat de vaccinare pentru a merge la toaletă, dar nu şi pentru a sta la terasă, să bei o bere. Decizia controversată pe care se pregăteşte să o ia Olanda