Minune înainte de Crăciun la Constanța! Un tânăr care rămăsese paralizat a reușit să meargă din nou. Cum a fost posibil

Petru Petecilă, un tânăr din Constanța care a rămas paralizat astă-vară după un plonjon în piscină, a reușit să se recupereze când aproape nimeni nu mai credea.

08 dec. 2022, 17:07
Minune înainte de Crăciun la Constanța! Un tânăr care rămăsese paralizat a reușit să meargă din nou. Cum a fost posibil

Un tânăr din Constanța a rămas complet paralizat după un salt în piscină. Cu coloana cervicală fracturată în două locuri, Petru Petecilă a fost supus la o intervenție chirurgicală pentru reconstrucția fragmentelor osoase.

„Am avut un accident la o piscină, m-am lovit la cap și am avut probleme la cervicală”, povestește tânărul.

Speranțele ca el să poată merge din nou erau mici, la fel și șansele ca el să își poată mișca mâinile, însă o singură persoană a crezut că el își va reveni complet, iar acea persoană a fost mama lui.

Operația la coloana cervicală i-a salvat viața

Recuperarea medicală a tânărului Petru Petecilă a început la Spitalul Sfântul Sava din Constanța după operația la coloana cervicală care i-a salvat viața.

Rezultatele s-au văzut încă după primele două săptămâni de la operație. Recuperarea continuă și acum cu ajutorul unui personal super-calificat, mai ales că Spitalul Sfânta Sava deține peste 100 de echipamente medicale de ultimă generație.

”Am început cu evoluție mică, dar foarte importantă, cu mișcatul degetelor de la mâna stângă, de la picior. Aici, la Sfântul Sava, găsești absolut totul în materie de echipamente de recuperare. Nu cred că există ceva ce nu găsești aici. Iar relația cu kinetoterapeuții este de parcă ne-am cunoaște din copilărie. Contează foarte mult să vii la sala de recuperare cu drag, căci este foarte obositor, presupune un efort mare, dar nu prea simți acest efort datorită personalului. Simți că evoluezi și ai un confort psihic, care ajută foarte mult”, a spus Petru Petecilă, pacient al Spitalului Sfântul Sava.

Citiți și: Bursucu, la un pas să rămână paralizat: „Nu mai simțeam nimic”

Mama lui Petru a plâns când și-a văzut băiatul din nou pe picioare

”Doamne, câtă bucurie! Simt că m-am născut a doua oară… Vă mulțumim din suflet”, le-a spus mama lui Petru celor de la Spitalul Sfântul Sava, care îl îngrijesc pe fiul ei.

Pentru specialiști, pacientul constănțean aa fost diagnosticat cu tetraplegie incompletă AIS / FRANKEL B cu nivel neurologic C5 post TVMC ( fractura corp vertebral C5 cu tasare anterioara platou superior) operata pe 11.08.2022 – corpectomie C5, osteosinteză intersomatică C4 – C6 cu grefon osos autolog, fixare metalica anterioara cu placa si suruburi TCC minor CGS = 15 pct, vezică neruogenă, colon neurogen.

Pentru nespecialiști, starea pacientului era considerată fără șanse de recuperare. Și totuși, acum merge susținut, dar va evolua spre și mai bine.

Spitalul Sfântul Sava din Constanța, locul unde Petru a reușit să meargă din nou

Spitalul a investit mult în crearea unui spațiu care să semene cât mai puțin cu un spital, cu un mediu familial, cald, primitor, care să sprijine pacienții să aibă un psihic optimist, cu încredere că recuperarea sa va fi posibilă. În echipa spitalului, se află și psihologi, și logopezi, astfel încât bolnavii să aibă toate condițiile unei refaceri optime, pe toate planurile.

Spitalul Sfântul Sava are 40 de specialiști în kinetoterapie și fizioterapie pentru 118 paturi autorizate, ceea ce înseamnă că grija și timpul dedicate recuperării fiecărui pacient internat sunt generoase. În secția de urgențe, dotată cu 18 paturi dotate cu monitoare ATI, pot fi internați pacienții care au suferit intervenții chirurgicale de orice natură, la 48 de ore după operație. Tot aici pot fi îngrijite și cazurile grave, de paliație.

Centrul deține peste 100 de echipamente medicale de ultimă generație, o ambulanță tip C, cu echipamente de resuscitare și terapie intensive. Echipamentele de ultimă generație ale Spitalului Sfântul Sava permit efectuarea recuperării medicale pasive, fără niciun efort fizic din partea pacientului aflat încă în ATI. Această recuperare medicală timpurie dă șanse mari de succes în refacerea pacientului.

Spitalul Sfântul Sava funcționează a fost ridicat de la zero și nu a înregistrat niciun caz de Covid ori de infecții nosocomiale. Funcționează de patru ani, în Pantelimon, Ilfov, cu cele mai bune rezultate dovedite în recuperare medicală.

Spitalul Sfântul Sava face internări pentru recuperare medicală sau îngrijiri palliative în saloane cu 2 sau 3 paturi. Fiecare salon este conectat la instalația de oxigen, are baie proprie, adaptată nevoilor pacienților cu deficiențe majore locomotorii și este supravegheat video din camerele de gardă, astfel încât în orice moment, pacienții aflați în dificultate sau care au nevoie de ajutor, să fie observați și sprijiniți.

Citiți și: Un cunoscut interlop din Constanța a fost înjunghiat, în plină stradă, în Malta. Trei români sunt principalii suspecți